Amer blev utvisad till Västbanken | Göteborgs Fria
Fria.Nu

Amer blev utvisad till Västbanken

Migrationsverket sa att Amer var jordanier. De utvisade honom till Amman. Men han fick inte stanna i Jordanien. Polisen tvingade honom att åka till Västbanken.

Nu är Amer i staden Jenin på norra Västbanken. Han berättar i telefon:– Jag har sagt till min familj att jag är här på semester. Jag kan inte berätta att jag har blivit utvisad.

Amer är 33 år och född i Kuwait. Han kom till Sverige i januari 2005 och sökte asyl. Han berättade att israelisk militär förföljde honom i Palestina. Han berättade även att palestinska väpnade grupper förföljde honom. Men Migrationsverket sa att det inte räckte. Han fick inte asyl.

Migrationsverket sa att Amer var medborgare i Jordanien. Amer sa att han hade förlorat sitt jordanska medborgarskap. Efter två och ett halvt år blev han tvingad att åka till Amman den 16 juli i somras. Men jordansk polis tog honom på flygplatsen och följde honom till gränsen. Israeliska gränsvakter släppte in honom. Sedan åkte han till Jenin.

Dag Kymell är Migrationsverkets expert på Mellanöstern. Han fattade beslut om att Amer skulle utvisas i oktober 2005. Han säger:– Det låter väldigt dåligt. Om jag visste att han inte hade rätt att vara i Jordanien, skulle jag bara ha tittat på Västbanken.Sverige har inte utvisat någon till Västbanken på många år.– Det går inte att ta sig dit. Vi har inte utvisat några statslösa palestinier. Så enkelt är det, säger Göran Stenbäck på Kriminalvårdens transporttjänst.

Den svenska polisen pratade med den jordanska polisen innan de utvisade Amer. Den jordanska polisen sa att det gick bra att komma med Amer till Amman. De sa inte att de skulle skicka honom till Västbanken. Om den jordanska polisen hade sagt det, skulle den svenska polisen ha frågat varför.– Naturligtvis hade vi frågat. Men jag förstår jordanierna, han hör ju hemma på Västbanken, säger kommissarie Lars Skoglund.

Palestinier började fly från Palestina 1948, när FN bestämde att Palestina skulle bli Israel. De flesta flydde till grannländerna. Sedan dess har man diskuterat om palestinierna som bor i grannländerna ska vara medborgare där.De flesta palestinier bor i Jordanien. Migrationsverket har hela tiden sagt att Amer är jordanier. Men Amer har sagt att han förlorade sitt jordanska medborgarskap när han ansökte om palestinsk legitimation. I april åkte Amers bror från Jenin till Amman och lämnade in Amers gamla jordanska pass. Han fick ett papper som sa att man hade ändrat Amers medborgarskap till palestinskt.Amers vän Taiseer al Qatanani säger:– Det betyder att Amer bara får vara i Jordanien som turist.

Migrationsverkets handläggare har hört flera gånger att Amer har förlorat sitt jordanska medborgarskap. Men de har inte ändrat beslutet att utvisa honom.– Polisen sa att de skulle kolla med Jordanien. När de förstod att vår historia stämde, sa de att de skulle utvisa Amer till Västbanken istället. Men sedan ändrade de igen, säger Taiseer al Qatanani.

Varför blev det så här? Dag Kymell tsäger att han förstod alltför sent att Amer inte längre var välkommen i Jordanien.– När beslutet har vunnit laga kraft är det mycket svårt att ändra, säger han.Amnestys jurist Madeleine Seidlitz menar att Migrationsverket har gjort fel.– Det är klart att de inte får göra så. De har inte undersökt saken på ett korrekt sätt. Det är förfärligt, säger hon.

Lätt svenska: Malin BergendalAmer heter egentligen något annat.

Rekommenderade artiklar

En kinesisk hamnarbetare i Göteborg berättar

Arbetare från Kina arbetar i hamnen i Göteborg. Tidningarna skrev mycket om dem förra året. Först fick de kinesiska arbetarna bara fyra kronor i timmen, men de svenska fackföreningarna såg till att de fick riktiga löner. Nu ska de snart åka hem till Kina igen. Förmannen Gong Fei, 26 år, berättar.

Fria.Nu

Göteborgare köper ekologiskt tillsammans

För tre år sedan blev Leif Strandh pappa. Han ville att hans son skulle ha den bästa maten. Men man kan inte alltid hitta ekologisk mat i affärerna. Den kan också vara dyr. Därför startade Leif Strandh Ekobeställarna.

Fria.Nu

Växande Facebook en dröm för storebror

Den i Sverige kraftigt växande nätverkssajten Facebook är en dröm för säkerhetstjänster som övervakar de egna medborgarna. Det framgår av kartläggningar utförda av amerikanska bloggare, vars uppgifter inte tidigare publicerats i Sverige.

Fria.Nu

Sverige avvisade till Västbanken

De svenska myndigheterna sa att 33-åringen var jordanier och utvisade honom till Amman. Men den jordanska polisen tvingade honom att omedelbart åka vidare till Västbanken. Migrationsverkets beslutsfattare i ärendet är själv skeptisk till hanteringen.

Fria.Nu

'ZPMC är ett väldigt bra företag'

De har varit omskrivna i snart ett år för att ha arbetat i hamnen för slavlönerna fyra kronor i timmen. Men de kinesiska arbetarna själva har inte kommit till tals. Nu börjar arbetet bli klart och förmannen Gong Fei, 26, berättar om lönerna och den fackliga striden men också om tillvaron i Göteborg.

© 2019 Göteborgs Fria