En kinesisk hamnarbetare i Göteborg berättar | Göteborgs Fria
Fria.Nu

En kinesisk hamnarbetare i Göteborg berättar

Arbetare från Kina arbetar i hamnen i Göteborg. Tidningarna skrev mycket om dem förra året. Först fick de kinesiska arbetarna bara fyra kronor i timmen, men de svenska fackföreningarna såg till att de fick riktiga löner. Nu ska de snart åka hem till Kina igen. Förmannen Gong Fei, 26 år, berättar.

- Vi kommer att få betalt per månad enligt kontraktet. Vi får 22 419 kronor per månad i grundlön. Naturligtvis får vi behålla pengarna när vi åker hem. ZPMC är ett väldigt bra företag, som lyder lagarna. Kanske kommer ZPMC att arbeta i andra städer i Sverige i framtiden.

Du kom hit den 10 december förra året. Det här är ditt första besök i Europa. Är arbetet i hamnen som du trodde?
– Jag trodde att kranarna skulle vara i gott skick, men det var mer problem än jag trodde. Men nya kranar har alltid problem, annars skulle vi inte behöva vara här.
– Jag rättar till fel, tillsammans med hamnens ingenjör. Kranen kan stanna när man lastar. Då ringer de mig. När det blåser hårt brukar motorn få problem. Jag tittar på det och ibland tar jag kontakt med leverantörerna. Vi har leverantörer från hela världen.
Vad tycker du om Göteborg?
– Den här staden ... Kanske är den för gammal för mig. Det mesta här kommer aldrig att förändras. Den är inte som Shanghai, som förändras jättesnabbt. Där har du utveckling, fler chanser, fler möjligheter. Men här finns knappt några människor, så svenskarna har möjligheter ändå.
- Jag har lärt känna ingenjörerna och arbetarna i hamnen. De är mycket vänliga. De har bjudit hem mig men jag har inte haft tid. Jag vill äta kinesiskt och vila på kvällarna, och se på tv.
- Vi har gjort några utflykter. Vi tog bilen med en färja till en ö, jag och de två arbetarna som är kvar. De körde, för jag har inget körkort, men jag köpte krabba.

Hur är livet hemma i Shanghai?
- Mina föräldrar är pensionärer och bor i Shanghai. De är 50 och 54 år gamla. I Shanghai får kvinnor pensionera sig när de är 50 år och män när de är 60. Men man får pensionera sig tidigare om man har råd. Mamma har jobbat på sjukhus som läkarbiträde. Pappa har en fabrik som gör näsdukar av tyg. De har ett hundratal anställda.
– Hemma spelar jag fotboll eller går på restaurang med vänner när jag har tid. ZPMC bjuder oss på två flygresor inom Kina varje år.

Vad tycker du om fackföreningar?
- Vi är tacksamma för de höjda lönerna, men de behövde inte. Vi kommer ju hit frivilligt, min chef har ingen pistol som han hotar mig med.
- I Kina har vi också fack, men inte som här. Här är arbetarna medlemmar i facket, i Kina är de inte det. Men vi har fack ändå. Här skyddar facket arbetarna och ordnar förmåner.
- Men om Kina skulle ha fack som här vore det ett stort problem! Kanske skulle utvecklingen stanna helt. Om du har mycket konkurrens har du också mycket utveckling.

Lätt svenska: Malin Bergendal

Rekommenderade artiklar

Amer blev utvisad till Västbanken

Migrationsverket sa att Amer var jordanier. De utvisade honom till Amman. Men han fick inte stanna i Jordanien. Polisen tvingade honom att åka till Västbanken.

Fria.Nu

Göteborgare köper ekologiskt tillsammans

För tre år sedan blev Leif Strandh pappa. Han ville att hans son skulle ha den bästa maten. Men man kan inte alltid hitta ekologisk mat i affärerna. Den kan också vara dyr. Därför startade Leif Strandh Ekobeställarna.

Fria.Nu

Växande Facebook en dröm för storebror

Den i Sverige kraftigt växande nätverkssajten Facebook är en dröm för säkerhetstjänster som övervakar de egna medborgarna. Det framgår av kartläggningar utförda av amerikanska bloggare, vars uppgifter inte tidigare publicerats i Sverige.

Fria.Nu

Sverige avvisade till Västbanken

De svenska myndigheterna sa att 33-åringen var jordanier och utvisade honom till Amman. Men den jordanska polisen tvingade honom att omedelbart åka vidare till Västbanken. Migrationsverkets beslutsfattare i ärendet är själv skeptisk till hanteringen.

Fria.Nu

'ZPMC är ett väldigt bra företag'

De har varit omskrivna i snart ett år för att ha arbetat i hamnen för slavlönerna fyra kronor i timmen. Men de kinesiska arbetarna själva har inte kommit till tals. Nu börjar arbetet bli klart och förmannen Gong Fei, 26, berättar om lönerna och den fackliga striden men också om tillvaron i Göteborg.

© 2019 Göteborgs Fria