Växande Facebook en dröm för storebror | Göteborgs Fria
Fria.Nu

Växande Facebook en dröm för storebror

Den i Sverige kraftigt växande nätverkssajten Facebook är en dröm för säkerhetstjänster som övervakar de egna medborgarna. Det framgår av kartläggningar utförda av amerikanska bloggare, vars uppgifter inte tidigare publicerats i Sverige.

Över 30 miljoner människor använder i dag Facebook, en social kontaktyta på nätet, där man publicerar uppgifter om sig själv och umgås virtuellt. I Sverige har sajten ännu så länge "bara" 150 000 användare, men siffran kan mångdubblas de närmaste månaderna.

– I och med att fler använder det nu blir det att man själv använder det mer och mer. Man vill hänga med, säger Karolina Eriksson, 31. Hon bjöds in av en kompis för någon månad sedan och och loggar nu in minst varannan dag.

Den enda större umgängessajten, Myspace, som i september lanserar en svensk version, är något mer ungdomlig och anpassad för artister som lägger ut videor och musik. Facebook passar något äldre användare och ser delvis ut som ett ständigt uppdaterat, socialiserat CV som man kan jämföra med sina vänners, och deras vänners, profiler.

Men Facebook kan också vara en dröm för säkerhetstjänster. I augusti 2005 varnade bloggaren Josh Smith för att Facebook kan användas för åsiktsregistrering i en skala bortom allt som tidigare varit möjligt. Han visade också kopplingar mellan riskkapitalisterna som finansierat företaget, ultrakonservativa intressen och amerikanska underrättelsetjänster.

Uppgifterna i bloggen har sedan spridits på nätet och bland annat resulterat i den suggestiva kortfilmen Do you have a Facebook? av webbdesignern Vishal Agarwala och dennes väninna Jennifer Apell i Florida.

– Vi har fått blandad respons. Vissa tror att det är sant, andra ser det som skrämseltaktik och aluminiumfolieparanoia. Personligen tror jag att det är sant, skriver Vishal Agarwala i ett mejl till Fria Tidningar.

Konspirationsteorierna har fått bränsle av den integritetspolicy som förklarar att Facebook kan dela med sig av uppgifter till "ansvariga företag" och myndigheter om de finner det nödvändigt eller lämpligt. Allra mest citerat är ett stycke om att Facebook också självt samlar in information om medlemmarna från andra källor, såsom tidningar och chattsidor. Facebooks talesman Chris Hughes har avfärdat det senare som en funktion för att korslänka uppgifter för att visa när användare lämnat datorn och sagt att Facebook inte samarbetar med några underrättelsetjänster.

Oavsett misstankarna råder inga tvivel om att amerikanska säkerhetstjänster är intresserade av de inhämtningsmetoder Facebook erbjuder, genom att användarna kontinuerligt fyller på med information om sig själva.

En av Facebooks finansiärer kopplas till CIA:s eget riskkapitalbolag In-Q-Tel, som sponsrar kommersiella spetsteknologier för att samla in och bearbeta information.
En annan koppling går till ett nedlagt Pentagonprogram som kallades Total information awareness och leddes av amiralen John Poindexter, som tidigare dömts för inblandning i Iran-Contras-affären. Programmet, som avslöjades av New York Times, försökte väva samman och i realtid övervaka e-post, mobiltrafik, nätsurfande, bankuttag, skattedata och liknande. En av komponenterna var enligt ett dokument från 2002 "analys av mänskliga nätverk och motorer för att bygga beteendemodeller".

En högt uppsatt chef på svenska signalspaningsmyndigheten Försvarets radioanstalt, som avlyssnar radiovågor och nästa år kan få tillgång till all internetkommunikation som passerar Sveriges gränser, säger sig inte känna till Facebook.

– Vi uttalar oss inte om operativa frågor. Men efter din beskrivning skulle jag säga att underrättelsevärdet är lågt eftersom kriminella undviker att visa sig där, säger Jan-Olof Grahn, som sitter i myndighetens ledning.

– Men du har ju rätt i att människor bjuder på väldigt mycket information om sig själva och att det kan användas som en databas för det. Men en sajt av detta slag torde inte vara lönsam att arbeta mot för en stressad underrättelsetjänst.

Jan-Olof Grahn vill inte svara på huruvida FRA skulle kunna använda nätverkssajter som Facebook när de jagar hot mot Sverige och byter data med utländska underrättelsetjänster.

Karolina Eriksson sitter hemma och matar Alfred, 10 månader gammal. Hon är inte orolig över varningarna för Facebook.

– Man är ganska medveten om att vad man lämnar ut på nätet över huvud taget kan hamna i konstiga sammanhang. Facebook är egentligen inte mer skrämmande än något annat, tycker jag.

Fakta: 

Facebook startades i februari 2004 av Harvardstudenten Mark Zuckerberg och har sedan dess växt explosionsartat.

Först var sajten bara öppen för amerikanska högskolestudenter, men sedan hösten 2006 är den tillgänglig för alla.

I juli 2007 uppgav Facebook sig ha över 34 miljoner aktiva medlemmar.

Cirka 135 000 användare är registrerade som svenskar i Facebook, vilket kan flerdubblas det närmaste året.

Källor: Facebook, Wikipedia

Rekommenderade artiklar

Svensk spionbas avlyssnar u-länder

Från en namnlös spionbas i Rörvik, fyra mil söder om Göteborg, avlyssnar Sverige utvecklingsländer. Men om ett år hoppas Försvarets radioanstalt, FRA, på att kunna rikta in sig på svensk epost istället.

Fria.Nu

Lagstiftande kör över privatlivet

Myndigheter får allt större rätt att avlyssna, övervaka och registrera oss. Utan att skadan på våra privatliv tas med ordentligt i bedömningen. Efter tre års arbete konstaterade i torsdags en parlamentarisk kommitté att integritetsskyddet i dagens lagstiftningsprocess inte motsvarar grundlagens krav.

Fria.Nu

© 2019 Göteborgs Fria