Göteborgare köper ekologiskt tillsammans | Göteborgs Fria
Fria.Nu

Göteborgare köper ekologiskt tillsammans

För tre år sedan blev Leif Strandh pappa. Han ville att hans son skulle ha den bästa maten. Men man kan inte alltid hitta ekologisk mat i affärerna. Den kan också vara dyr. Därför startade Leif Strandh Ekobeställarna.

Ekobeställarna har en lokal i en källare på Såggatan i Majorna i Göteborg. Kunderna kommer dit för att hämta sin mat. Alla kunder är medlemmar i föreningen Ekobeställarna. Leif Strandh och Sajuri Flohr hälsar dem välkomna. Sajuri Flohr gör ekologisk tofu i Angered nära Göteborg. Men hon hjälper också till när Ekobeställarna lämnar ut mat.

Sven Krook ska hämta kött och ägg. Han arbetar i Göteborgs hamn. Varannan vecka hämtar han 10–20 kilo kött och 150–180 ägg till sig och sina vänner. Han säger:
- Det här är perfekt. Det kan nästan inte bli bättre. Jag äter nästan bara kött. Då måste det vara ekologiskt, det blir så mycket gifter annars.
Ekobeställarna är en ekonomisk förening. Medlemmarna beställer mat tillsammans från bönder i närheten. De beställer mycket mat på en gång, och då blir det billigare. Föreningen startade hösten 2004 och i dag har den 1 100 medlemmar.

De försöker minska transporterna så mycket som möjligt.
– Vi kan inte ha en bil som går från Halland med 10 kilo ägg. Om man ska åka långt måste en bil hämta från flera leverantörer, säger Leif Strandh.

Ekobeställarna beställer dubbelt så mycket mat som förra året. I våras startade de Uppsala, och de tänker även starta i Östergötland och Stockholm. De har börjat med honung och hårt bröd. Men det är svårt att hitta ekologiska grönsaker nära Göteborg.
– Vi försöker uppmuntra de lokala odlarna. Vi vill visa att det finns många som vill köpa ekologiska grönsaker.
Lätt svenska: Malin Bergendal

Rekommenderade artiklar

En kinesisk hamnarbetare i Göteborg berättar

Arbetare från Kina arbetar i hamnen i Göteborg. Tidningarna skrev mycket om dem förra året. Först fick de kinesiska arbetarna bara fyra kronor i timmen, men de svenska fackföreningarna såg till att de fick riktiga löner. Nu ska de snart åka hem till Kina igen. Förmannen Gong Fei, 26 år, berättar.

Fria.Nu

Amer blev utvisad till Västbanken

Migrationsverket sa att Amer var jordanier. De utvisade honom till Amman. Men han fick inte stanna i Jordanien. Polisen tvingade honom att åka till Västbanken.

Fria.Nu

Växande Facebook en dröm för storebror

Den i Sverige kraftigt växande nätverkssajten Facebook är en dröm för säkerhetstjänster som övervakar de egna medborgarna. Det framgår av kartläggningar utförda av amerikanska bloggare, vars uppgifter inte tidigare publicerats i Sverige.

Fria.Nu

Sverige avvisade till Västbanken

De svenska myndigheterna sa att 33-åringen var jordanier och utvisade honom till Amman. Men den jordanska polisen tvingade honom att omedelbart åka vidare till Västbanken. Migrationsverkets beslutsfattare i ärendet är själv skeptisk till hanteringen.

Fria.Nu

'ZPMC är ett väldigt bra företag'

De har varit omskrivna i snart ett år för att ha arbetat i hamnen för slavlönerna fyra kronor i timmen. Men de kinesiska arbetarna själva har inte kommit till tals. Nu börjar arbetet bli klart och förmannen Gong Fei, 26, berättar om lönerna och den fackliga striden men också om tillvaron i Göteborg.

© 2019 Göteborgs Fria