Göteborgs Fria

Bakslag för Hassan Asad

Säpo är inte nöjd med att regeringen släppt på restriktionerna mot den terroriststämplade göteborgaren Hassan Asad. Han kan återigen tvingas gå och anmäla sig hos polisen flera gånger i veckan trots att ingen domstol prövat anklagelserna.

Regeringen ska bestämma om Asad ska sättas under så kallad uppsikt på nytt. Den 25 maj slapp han ifrån ett halvårs anmälningsplikt och fick sitt pass tillbaka, men Säkerhetspolisen gav sig inte. Den 8 juni skrev Säpo i ett yttrande till regeringen att Hammarkullebon bör behöva gå och anmäla sig hos polisen åtminstone tre gånger i veckan.
Hassan Asad fick beskedet i förra veckan av sin advokat. Nu befinner han sig på sommarläger med familjen i Avesta.
- Jag tror att Säpo inte rättar sig efter den svenska regeringen. Säpo följer en annan regering eller andra myndigheters inrådan, i USA eller i Israel tror jag, säger han bestört.
Hassan Asad har bott i Sverige i snart tolv år men terrorstämplades i höstas av Säpo. Han överklagade till regeringen men på Säpos inrådan konfiskerades hans pass och han tvingades i ett halvår anmäla sig dagligen hos polisen på Stampgatan. Ingen domstol har tagit ställning till Säpos anklagelser, som bara redovisas för regeringen. På grund av tortyrhotet om Asad utvisas till Jordanien, där han är medborgare, har Europadomstolen begärt att ta ställning i fallet om regeringen bestämmer att han ska utvisas.
Lättnaden den 25 maj tolkades som ett steg mot nedlagda terroranklagelser mot Asad, men strax därpå gav
sig alltså Säpo efter palestiniern igen.
- Jag tycker att det är ett elände och en katastrof för de mänskliga rättigheterna om Säpo får bestämma vem som får stanna och vem inte, om EU:s eller CIA:s lag ska gälla, säger Hassan Asad.
Enligt Utlänningslagen är det regeringen istället för en domstol som tar ställning till terroranklagelser. Det rimmar illa med rättssäkerhet i bland annat ett kommande EU-direktiv. I juni 2006 föreslog justitierådet Per Virdesten i Asylförfarandeutredningen att det ska vara Migrationsöverdomstolen och inte regeringen som sköter sådana här ärenden. Det är 'sannolikt inte tillräckligt med annat än domstolsprövning' skrev utredaren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En kinesisk hamnarbetare i Göteborg berättar

Arbetare från Kina arbetar i hamnen i Göteborg. Tidningarna skrev mycket om dem förra året. Först fick de kinesiska arbetarna bara fyra kronor i timmen, men de svenska fackföreningarna såg till att de fick riktiga löner. Nu ska de snart åka hem till Kina igen. Förmannen Gong Fei, 26 år, berättar.

Amer blev utvisad till Västbanken

Migrationsverket sa att Amer var jordanier. De utvisade honom till Amman. Men han fick inte stanna i Jordanien. Polisen tvingade honom att åka till Västbanken.

Göteborgare köper ekologiskt tillsammans

För tre år sedan blev Leif Strandh pappa. Han ville att hans son skulle ha den bästa maten. Men man kan inte alltid hitta ekologisk mat i affärerna. Den kan också vara dyr. Därför startade Leif Strandh Ekobeställarna.

Växande Facebook en dröm för storebror

Den i Sverige kraftigt växande nätverkssajten Facebook är en dröm för säkerhetstjänster som övervakar de egna medborgarna. Det framgår av kartläggningar utförda av amerikanska bloggare, vars uppgifter inte tidigare publicerats i Sverige.

Sverige avvisade till Västbanken

De svenska myndigheterna sa att 33-åringen var jordanier och utvisade honom till Amman. Men den jordanska polisen tvingade honom att omedelbart åka vidare till Västbanken. Migrationsverkets beslutsfattare i ärendet är själv skeptisk till hanteringen.

© 2024 Fria.Nu