• Vinnarlaget kallar sig Team Pinguin, och bakom det står Johan Larsson Hörkén, Kim Svensson och Adam Brinkman, alla tre studenter på olika masterprogram på Chalmers.
  • Innovationsveckan pågår i Göteborg och Halmstad 5-10 oktober.
  • Arbetsgivare behöver arbetskraft och arbetssökande behöver jobb – ändå hittar de inte alltid varandra. Det vill Innovationsveckan ändra på.
  • Innovationsveckan pågår i Göteborg och Halmstad 5-10 oktober.
  • Inget Hackaton utan pizza.
Göteborgs Fria

Deras digitala lösning gör att du hittar jobben

Arbetsgivare behöver arbetskraft och arbetssökande behöver jobb – ändå hittar de inte alltid varandra. Det kan tre Chalmersstudenters idé ändra på.

– Vi har tagit fram en webbtjänst som kartlägger bra städer i Sverige där man kan hitta både schysst jobb och schysst boende, beroende på arbetslivserfarenheter och kompetenser. Det är inte helt lätt att veta, vare sig man är nyanländ eller inte, säger Kim Svensson, som är en av tre deltagare i laget Pinguin, en av vinnarna i Hackaton-tävlingen OpenHack, en tävling där olika personer möts för att ta fram nya, ofta digitala, lösningar. Under Hackaton fick deltagarna 48 timmar på sig att skapa en digital lösning inom ramen för humanitärt och socialt arbete.

OpenHack drivs av Ingenjörer utan gränser, och tävlingen hölls i samband med Arbetsförmedlingens Innovationsveckan, en festival som vill ta fram nya digitala lösningar som förenklar för arbetsgivare och arbetssökande att komma i kontakt med varandra. Arrangörerna, Arbetsförmedlingens Digitala Innovationscenter, Ingenjörer utan gränser och Högskolan i Halmstad. Veckan pågick i Göteborg och Halmstad 5-10 oktober och i måndags offentliggjordes vilka som vunnit Hackaton-tävlingen. Vinnarlaget kallar sig Team Pinguin, och bakom det står Johan Larsson Hörken, Kim Svensson och Adam Brinkman, alla tre studenter på olika masterprogram på Chalmers.

Deras digitala lösning fungerar så att den läser in olika tjänsters API:er, applikationsprogrammeringsgränssnitt, det vill säga deras databaser, och sedan viktar dem för att kunna peka ut på en karta var det finns både bostäder och jobb, beroende på vilket jobb man söker. I den version som gruppen skapade under Hackaton har de använt uppgifter från Bolis och Arbetsförmedlingens databaser, men idén är att lägga in fler databaser. Utmaningen är att hitta datan, framförallt gällande hyresrätter då Boli endast visar bostadsrätter.

– Om någon sitter på data vill vi ta del av den, säger Adam Brinkman.

Adam Brinkman påpekar att det finns många existerande tjänster som listar bostäder eller jobb men att dessa dels ofta delats upp efter regioner och dels inte väger samman bostäder och jobb utan visar dem separat.

– Det behövs en tjänst med bra överblick, säger Adam Brinkman.

Men finns det verkligen städer där det finns både många lediga bostäder och många lediga jobb? Vilka städer är de bästa? Det är för tidigt att svara på, algoritmen behöver utvecklas mer först, berättar vinnarlaget.

Projektet är utvecklat i open source, med öppen källkod, så det är öppet för alla att använda. Själva vill gruppen också jobba vidare med det, och de har också fått positiva reaktioner från många olika håll. När lösningen kan börja användas i praktiken är ännu för tidigt att ge besked om.

Fakta: 

Hackathon var ursprungligen evenemang där personer med kunskap i programmering träffades för skapa digitala lösningar under kort tid. I dag har begreppet breddats till att inkludera många flera kompetenser utöver programmering.

Jobbhackathon är ett evenemang med focus på att lösa arbetsmarknadsfrågor.

Källa: Innovationsveckan

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu