• Mellan 13-15 personer, varav de flesta är ensamkommande, väntas avvisas från förvaret i Kållered till Kabul, den 10 oktober.
Göteborgs Fria

Ny avvisning av ensamkommande till Kabul

I morgon, tisdag, väntas mellan 13-15 personer, varav de flesta är ensamkommande, avvisas från Kållered till Kabul. Protester planeras både i Kållered och i Wien. Jennie Lenander är en av dem vars vänner går en oviss framtid till mötes.

Under parollen “Låt oss stoppa tvångsdeportationen till Afghanistan” planeras en heldag med protester utanför förvaret i Kållered den 10 oktober. Enligt arrangörsgruppen väntas då mellan 13-15 personer, varav de flesta har kommit till Sverige som ensamkommande barn och ungdomar, avvisas till Kabul.

– Den yngsta är officiellt 18 år, men åldersuppskriven utan medicinsk bedömning, han är 16 egentligen, den äldsta är 31 år vad jag känner till, berättar Jennie Lenander, mediekontakt för protesten. En del av personerna har konverterat till kristendom sedan lång tid tillbaka, en del har fått hot, en av dem har fast arbete, de andra går i skolan.

De berörda personerna befinner sig nu i Kållered men har tidigare bott bo olika håll i landet och förts till förvaret från förvaren i Gävle, Märsta och Flen, enligt Jennie Lenander.

Hon bor själv utanför Helsingborg, där hon blev engagerad i asylfrågan av en slump när hon var aktiv som fotbollstränare.

– Jag började som fotbollstränare och det kom många killar som ville spela i laget, och eftersom jag bor nära förvaret i Åstorp blev jag ombedd att besöka en kille som flyttat dit medan alla hans nära bodde i norra Sverige.

På den vägen lärde Jennie Lenander känna allt fler unga och unga vuxna från Afghanistan. Två av dem som ska avvisas imorgon är hennes nära vänner.

– Tidigare har jag varit med som medmänniska, men jag är personligt involverad denna gången. Det är jättejobbigt. Jag pratade med en av kompisarna innan och han sa att “ingen förstår att mitt hjärta har gått sönder”. Han har inte varit i Afghanistan sedan han var tre år, då blev föräldrarna mördade och sedan dess har han bott i Iran hos en släkting.

Mötet med de unga afghanerna har gett henne en ny, negativ syn på det svenska samhället.

– Jag har alltid trott på våra myndigheter och förlitat mig på att vi har lagar och regler som fungerar. Jag trodde inte på vad folk berättade först, jag tänkte att de är för känslosamma, men när jag träffade killarna förstod jag att de har rätt, säger Jennie Lenander.

Samling för manifestatationen är vid Migrationsverkets förvar i Kållered klockan 10, när flyget till Kabul går är inte helt känt, men enligt arrangörsgruppen kan det vara klockan 21. Till dem som vill delta hälsar arrangörerna “Förbered er på en lång dag, ta med mat och dryck” och “Vi uppmanar alla ungdomar och personer under asylutredning att stanna hemma. Detta är inte rätt plats för er nu.”

Enligt de uppgifter som aktivisterna tagit del av kommer planet att mellanlanda i Wien, Österrike, och hämta personer där som även de ska utvisas till Kabul. I Wien planeras därför också en protestmanifestation av nätverket Plattform Refugees Welcome.

GFT har sökt polisen och Migrationverket för kommentarer, men utan resultat.

Uppdatering 10 oktober kl 10.

Migrationsverket meddelar att vissa begränsningar gällande besök på förvaret i Kållered kommer att införas under dagen i dag, med anledning av den planerade utvisningen.

"I samband verkställighetsresor kan vi införa begräsningar vad gäller besöken på förvaren för att vi ska kunna upprätta ordning och säkerheten inne på förvaren. Vill man besöka någon på ett förvar får man kontakta personen för att se om det är möjligt att besöka personen. Även Polismyndigheten kan avspärra området utanför förvaret. Under det närmste dygnet kommer det införas vissa begräsningar gällande besök på förvaret i Kållered" skriver Pierre Karatzian, Migrationsverkets presstjänst, i ett mejl.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu