• Ärkebiskop Antje Jackelén.
Fria Tidningen

Svenska kyrkan kräver upprättelse för samerna

Det samiska folket måste få upprättelse för de kränkningar de utsatts för historiskt. Det menar Svenska kyrkan, som nu släpper en vitbok om sin egen roll i kränkningarna, och kräver att staten också tar ansvar.

I början på 1900-talet var Svenska kyrkan med och utformade en skolreform som innebar att barn till samer skiljdes från sina föräldrar under hela terminer och tvingades att inte tala samiska. I en ny bok berättar äldre samer om övergrepp, undermålig undervisning, hemlängtan och andra upplevelser från nomadskolan. Det är en av flera publikationer, som ges ut på initiativ av Svenska kyrkan under våren, för att göra upp med sin egen roll i kränkningarna av det samiska folket. Det kommer också att ges ut en vitbok i två delar som är en dokumentation över kyrkans övergrepp mot samerna.

Nu måste också staten ta sitt ansvar, skriver ärkebiskop Antje Jackelén och Sylvia Sparrock, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan på DN Debatt. De kräver att staten inrättar en sannings- och försoningskommission som arbetas fram tillsammans med samerna.

”Även staten behöver rannsaka sitt historiska agerande mot samerna. Statens kränkningar har haft stora konsekvenser för det samiska folket och enskilda samer, som påverkar än i dag”, skriver dem.

Kravet på en sanningskommission har även lyfts av flera människorättsorganisationer och så sent som i februari skickades en rapport till FN med åtgärder på hur Sverige kan stärka de mänskliga rättigheterna där det kravet fanns med. Organisationerna kräver också att Sverige ratificerar ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter och att samerna får mer inflytande över markexploateringar. FN har flera gånger riktat kritik mot Sverige för att inte respektera samernas rättigheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu