• I april startade Stockholms sprututbyte i en paviljong vid S:t Görans sjukhus. Ann-Marie Lang, Martin Kåberg, Fredrik Lindström, Helena Dalemo och Ulrika Spångberg välkomnar injektionsmissbrukare som vill byta till rena, och gratis, sprutor.
Göteborgs Fria

Konferens ska väcka liv i sprututbyten

Debatten om ett sprututbytesprogram i Göteborg har tystnat och måste väckas till liv. Det tycker arrangörerna bakom Sveriges första sprututbyteskonferens som anordnas i stan i veckan.

Frågan om att införa ett så kallat sprututbytesprogram för missbrukare i Göteborg har legat på is sedan kommunfullmäktige sa nej år 2010. Politikerna hänvisade då som nu till tvetydiga forskningsresultat gällande effekterna av att förse injektionsmissbrukare med rena sprutor i utbyte mot använda, allt för att minska spridningen av smittsjukdomar som hiv och hepatit.

Medan Malmö har haft ett program i snart 30 år och Stockholm nyss infört ett är intresset desto svalare hos politikerna i väst. För att väcka liv i debatten anordnar nu Positiva Gruppen Väst, Convictus och Hiv Sverige en konferens. Elin Klingvall, projektledare på Positiva Gruppen Väst, berättar att man bjudit in de kommunpolitiker som sagt nej till programmen samt andra motståndare.

– Vi har ju lagt konferensen i Göteborg för att vi vill bryta tystnaden här. Vi hoppas på en debatt efteråt och att även de som är motståndare kan börja diskutera igen. För nu har locket legat på i flera år.

Elin Klingvall säger att de tröttnat på den ”moraliska debatten” i Göteborg. Nu har man bjudit in föreläsare som jobbar med program i andra städer för att lära sig mer om hälsofrågan, om hur utbyten kan fungera skadereducerande. Bland annat ser en del hur sprututbyten kan fungera hälsofrämjande och göra så att injektionsmissbrukare får en ingång till kontakt med vården.

– Fokus är på om sprututbyte är en bra hälsoinsats. Utifrån de sprututbyten som finns vill vi diskutera vilka erfarenheter man har.

Trots att konferensen vill hålla sig borta från den moraliska aspekten av programmen så är den svår att undvika enligt läkaren, miljöpartisten och förespråkaren Arvin Yarollahi. Närmare bestämt tror han att frågan hänger på ansvariga politiker – och då främst socialdemokraten Dario Espigas personliga uppfattning. Som ordförande för sociala resursnämnden i Göteborg och kommunalråd har Espiga spelat en viktig roll i att programmen inte införts.

– Om jag ställer mig i Dario Espigas skor så tror jag han har ett moraliskt problem med att förse missbrukare med verktyg, och då kan man vila sig på det osäkra forskningsläget, säger Arvin Yarollahi.

Och det osäkra forskningsläget är något politikerna ofta hänvisar till, trots att många stora aktörer rekommenderar sprututbyten. Bland förespråkarna finns Smittskyddsinstitutet, Folkhälsoinstitutet, Socialstyrelsen, Röda Korset, Världshälsoorganisationen, Västra Götalandsregionen och även en statlig utredning.

Arvin Yarollahi tycker att forskningsläget är väldigt tydligt och säger att det i stället är skillnaden på synen på missbruk som en sjukdom eller som något självförvållat som har en avgörande roll. Han menar att det är ett vårdförlopp som sker utanför sjukhusen och att det är samhällets ansvar att se till att de drabbade får grundläggande vård, genom till exempel rena sprutor.

– Rena sprutor är en förutsättning när människor kommer ur sitt missbruk för att de inte ska leva med smittsamma sjukdomar, säger Yarollahi.

Dario Espiga har avböjt att besvara kritiken. Hans presskontakt Carin Malmberg säger att han redan har klargjort sin åsikt om sprututbyten och att ingen annan hos Socialdemokraterna heller besvarar frågor kring ämnet.

Några som stöder Socialdemokraternas åsikt i kommunfullmäktige är Moderaterna.

– Vi tror inte att det ger positiva effekter med sprututbytesprogram. Det finns olika resultat om man tittar på forskningen. Det är den grunden som det vilar på, säger Johan Fält som representerar partiet i sociala resursnämnden.

Johan Fält är medveten om att flera stora aktörer som Smittskyddsinstitutet och Västra Götalandsregionen rekommenderar sprututbyten, men hänvisar till att andra tycker tvärtom.

– Vår uppfattning har varit att man inte ska ha ett sprututbytesprogram. Rädslan är att vi ska gå mot en liberalisering där sprututbyten lockar in fler i missbruk.

Fakta: 

Sprututbyteskonferens

Hålls den 7 november i Göteborg. På plats kommer deltagare från sprututbytena i Kalmar, Helsingborg, Malmö och det nystartade sprututbytet i Stockholm vara.

Mer info om konferensen här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Patienter vittnar om kränkningar i vården

Förra veckan anmäldes Västra Götalandsregionen för diskriminering av en patient som är transperson. Det är ingen unik händelse. Få anmäler, men GFT har haft kontakt med flera transpersoner som vittnar om kränkningar – och som kräver att alla patienter får ett värdigt bemötande.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu