Fria Tidningen

Hård press på textilföretag att ta etiskt ansvar

Pressen är nu hård på att textilföretag ska ta sin del av ansvaret för fabrikskollapsen i Dhaka. Innan mitten på maj hoppas kampanjorganisationer att nyckelföretag ska ha skrivit under överrenskommelser för att öka säkerheten på textilfabriker.

Enskilda organisationer och fackföreningar kräver nu snabba åtgärder för ökad säkerhet i Bangladeshs textilfabriker.

Fackföreningsfederationen Industri-All Global Union, Industri-All Bangladesh Council och den europeiska kampanjorganisationen Clean Clothes Campaign, CCC, vill se ett större a nsvarstagande från de stora klädkedjor som producerar i bangladeshiska fabriker. För de direkta behoven kräver CCC och facken omedelbar hjälp och en långsiktig kompensation av de företag som använder fabrikerna. Men organisationerna nöjer sig inte med akuta insatser utan vill även se ett långsiktigt ansvarstagande.

– Vi uppmanar alla företag som är verksamma i landet att skriva under Bangladesh Fire and Building Safety Agreement omedelbart. Det är ofattbart att företagen fortfarande vägrar att skriva under bindande överenskommelser med fackföreningar och arbetarorganisationer, säger Tessel Pauli från CCC.

Överenskommelsen, som arbetats fram av CCC tillsammans med lokala och internationella fackföreningar och arbetarorganisationer, är ett program för landets klädsektor och omfattar bland annat oberoende byggnadsinspektioner och utbildning i arbetsrätt för klädarbetarna. Programmet bygger på tidigare överenskommelser mellan Bangladeshs regering och fackföreningar. Enligt CCC har det potential att skydda hundratusentals arbetare som för närvarande riskerar sina liv i osäkra och inte sällan olagligt byggda fabriker. Överenskommelsen skrevs förra året under av bland andra det USA-baserade företaget PVH Corp, som äger Calvin Klein och Tommy Hilfiger, och den tyska klädkedjan Tchibo.

Organisationerna sätter nu en deadline till mitten av maj för att skriva under den framarbetade överenskommelsen.

Den internationella fackföreningsfederationen Industri-All Global Union, som representerar 50 miljoner arbetare i 140 länder världen över och samarbetar med bland andra CCC, ställer nu krav på Bangladeshs regering att garantera fackföreningsfrihet. De uppmanar dessutom regeringen att förbättra säkerheten vid landets fabriker och öka minimilönen i sektorn.

”Man kan inte skapa en kultur av fabrikssäkerhet och fungerande relationer mellan arbetare och arbetsköpare utan arbetarnas deltagande och fackföreningsnärvaro”, sa Industri-All Global Unions generalsekreterare Jyrki Raina vid ett möte den 29 april. Jyrki slog också fast att klädkedjorna måste betala mer till sina leverantörer för att garantera levnadslöner och bättre arbetsmiljö.

Även internationella arbetarorganisationen ILO har engagerat sig i frågan och skickade nyligen en fyrapersonsdelegation till Bangladesh för att diskutera arbetsmiljö och rättigheter i arbetslivet med två av de stora arbetsköparorganisationerna i branschen.

I Dhaka, där första majdemonstrationernas huvudfokus naturligtvis var fabrikskollapsen i Savar, krävde tusentals demonstranter dödsstraff för fabriksägarna. Hittills har omkring femton personer som på olika sätt varit ansvariga för säkerheten vid byggnaden gripits av polisen.

Fakta: 

Husraset

• Rana Building i Savar utanför Dhaka, Bangladesh, kollapsade den 24 april.

• Över 430 personer har hittats döda och hundratals människor är skadade, vilket gör det till den värsta industriolyckan i Bangladesh historia.

• Huset rymde en organisationsbank, en liten galleria och fem klädfabriker. När byggnaden kollapsade var produktionen i full gång och de flesta av de dödade är kvinnliga klädarbetare.

• Dagen innan kollapsen hade myndigheterna uppmanat fabriksägarna att evakuera de närmare tre tusen klädarbetarna på grund av sprickbildning i byggnaden, men uppmaningen åtlyddes inte.

Läs även: 
Hur många liv krävs det för att något ska hända?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Hur många liv krävs för att något ska hända?"

Fabrikskollapsen i Bangladesh den 24 april sänder återigen en tragisk men tydlig signal om det fruktansvärda pris som arbetare får betala för det så kallade ”racet mot botten”. Den storföretagsledda jakt på absolut billigaste pris som präglat tjugohundratalets produktionskedjor skördar människoliv.

Fria Tidningen

Protester efter husras i Bangladesh

Fler än 200 personer befaras ha dödats när en byggnad som rymde flera textilfabriker rasade i Bangladesh huvudstad Dhaka på onsdagen. Enligt vittnen ignorerade arbetsledare varningar om att huset var instabilt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu