Fria Tidningen

Protester efter husras i Bangladesh

Fler än 200 personer befaras ha dödats när en byggnad som rymde flera textilfabriker rasade i Bangladesh huvudstad Dhaka på onsdagen. Enligt vittnen ignorerade arbetsledare varningar om att huset var instabilt.

Tusentals textilarbetare protesterade på torsdagen i Dhaka mot oansvariga fabriksägare, och branschorganisationen BGMEA:s högkvarter attackerades enligt al-Jazeera. Samtidigt fortsatte sökandet efter överlevande i rasmassorna efter det åttavåningshus i ett industriområde som kollapsade på onsdagen.

Runt 2000 personer befann sig i byggnaden när den rasade, trots flera varningar om allvarliga sprickor. Många av dem tvekade att gå in i byggnaden på morgonen, men gjorde det ändå efter att arbetsledare försäkrat att byggnaden var säker, enligt arbetaren Abdur Rahim.

– Efter ungefär en timme rasade byggnaden, säger Rahim till al-Jazeera.

Olyckan kommer mindre än fem månader efter en fabriksbrand som dödade 112 arbetare och skapade uppmärksamhet kring de osäkra förhållandena i Bangladesh snabbbväxande textilindustri. Den globala fackliga federationen IndustriAll manar nu multinationella företag att ta sitt ansvar för arbetsmiljön.

– Den här fruktansvärda tragedin visar hur angeläget det är att stoppa kapplöpningen mot botten för att förse internationella varumärken med billig arbetskraft, en kapplöpning som krävt hundratals arbetares liv, säger organisationens generelsekreterare Jyri Raina.

Bangladesh regering har nyligen godkänt reformer av arbetslagstiftningen för att stärka skyddet för landets arbetare, men enligt IndustriAll har reformerna urvattnats efter intensiv lobbyism från den globala textilindustrin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Hur många liv krävs för att något ska hända?"

Fabrikskollapsen i Bangladesh den 24 april sänder återigen en tragisk men tydlig signal om det fruktansvärda pris som arbetare får betala för det så kallade ”racet mot botten”. Den storföretagsledda jakt på absolut billigaste pris som präglat tjugohundratalets produktionskedjor skördar människoliv.

Fria Tidningen

Hård press på textilföretag att ta etiskt ansvar

Pressen är nu hård på att textilföretag ska ta sin del av ansvaret för fabrikskollapsen i Dhaka. Innan mitten på maj hoppas kampanjorganisationer att nyckelföretag ska ha skrivit under överrenskommelser för att öka säkerheten på textilfabriker.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu