Fortfarande rödlistade arter på Uppsalas restauranger
Efter förra årets fiskinventering på Uppsalas restauranger försöker nu Samuel Westin på Naturskyddsföreningen angripa problemet från ett annat håll. Under temaveckan jobbar han med information och upplysning till allmänheten liksom utmärkelser till de restauranger som bannlyser rödlistade fiskar och skaldjur.
– Först av allt så måste vi vara medvetna. När vi arrangerade miljöveckan på temat fisk förra året så märkte vi att folk på stan inte känner till vilka fiskar som är utrotningshotade, säger Samuel Westin.
Förra året gjorde Naturskyddsföreningen en inventering bland stadens restauranger för att se vad vilka fiskar som serverades. Det finns en lista över de fiskar som är akut utrotningshotade. Dessa är bland annat malurk, ål och blåfenad tonfisk och diverse djuphavsfiskar. Ett 70-tal restauranger serverade en eller flera av de utrotningshotade fiskarna medan sushirestaurangerna serverade flertalet av de rödlistade fiskarna.
– De som är med på listan riskerar att dö ut ganska snart, speciellt djuphavssfiskar, ål och tonfisk. Fortsätter vi fiska som vi gör så riskerar vi att all fisk en dag är borta. Men folk på stan som vi pratar med känner inte till det eller tänker inte på det, säger Samuel Westin.
Utfiskningen av haven har eskalerat de senaste tio åren och om inte krafttag tas snart av politiker och konsumenter så kan det snart vara för sent menar Samuel Westin. För att uppmuntra en efterfråga på hållbart fiske så delade Naturskyddsföreningen ut ett diplom i fredags till en nyöppnad sushirestaurang i Boländerna som bannlyser rödlistade fiskar och skaldjur.
– Det finns en massa andra fiskar som man kan äta istället. På vissa platser i världen är bestånden större och risken för utfiskning är inte lika stor. Under temaveckan gör vi butiksinventeringar, håller i filmvisning och informerar folk på stan om vilken fisk man bör äta, säger Samuel Westin.