Uppsala Fria

Begreppsförvirring i Äldrenämnden

I förra veckan rapporterade tidningen om att äldrenämnden i Uppsala kommun beslutat om att dra in på tjänsten uppsökande biblioteksverksamhet. Beslutet föregicks enligt flera ledamöter i nämnden av en viss förvirring kring vilken tjänst det egentligen handlade om.

– På äldrenämndens möte i juni så blandades tjänsten Boken kommer ihop med tjänsten Uppsökande biblioteksverksamhet. Alla ledamöter hade trott att det var samma sak men det visade sig vara något helt annat. På mötet i slutet av september så togs ärendet upp igen för beslut och då var det plötsligt den uppsökande biblioteksverksamheten som diskuterades istället för Boken kommer, säger Jeanette Escanilla som sitter i äldrenämnden för vänsterpartiet.

Jeanette Escanilla reserverade sig mot beslutet och yrkade på återremiss. Enligt henne så hade ärendet lagts på bordet samma dag som beslut skulle tas och ledamöterna hade inte haft tillräckligt med tid att sätta sig in ärendet. Yrkandet röstades ned och äldrenämnden tog beslutet om att den uppsökande biblioteksverksamheten skulle upphöra.

– Det stämmer att det blev lite rörigt kring begreppen på sammanträdet i juni. Alliansen hade lite väl bråttom med att få igenom den här frågan. Så här i efterhand så blev det lite olyckligt. Beslutet togs felaktigt baserat på premisser i förhand som inte stämde, säger Eva Adler som sitter med i äldrenämnden för Miljöpartiet.

Efter sammanträdet den 21 juni så gjordes korrigeringar för att klargöra vilken bibliotekstjänst som egentligen hade diskuterats på äldrenämndens sammanträde i augusti.

– Det stämmer att vi hade blandat ihop det hela. Vi tog ett beslut om Boken Kommer men efter att vi upptäckt felet så korrigerade vi det på sammanträdet i augusti. Vi korrigerade benämningen men beslutet stod kvar. På mötet i september beslöt vi att inte omförhandla avtalet avseende den uppsökande biblioteksverksamheten, säger moderaten Mats Hansén som är första vice ordförande i äldrenämnden.

Från och med november så försvinner tjänsten på kommunens äldreboende och det blir istället upp till de enskilda utförarna huruvida de vill ingå ett nytt avtal med biblioteken eller ej för att fortsätta erbjuda servicen.

– Det är oseriöst att hålla på så här. Man tar ett beslut på en sak och sen på nästa möte heter det någonting annat. säger Jeanette Escanilla.

Tidningen sökte även äldrenämndens ordförande Ebba Busch(KD) för en kommentar men utan framgång.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Litet utrymme för alternativt boende i Uppsala

Intresset för kollektivboende i Sverige ökar stadigt men i Uppsala är intresset fortfarande svalt. Boendeformen omgärdas dock fortfarande av en rad fördomar menar Dick Urban Vestbro som är ordförande för riksföreningen kollektivhus.nu.

Uppsala Fria

Stor skillnad mellan kommunernas miljöarbete i länet

Mat&Miljö

Förutsättningarna för det långsiktiga och strategiska miljöarbetet i Uppsala läns kommuner skiljer sig väldigt mycket åt. I en del kommuner finns det redan färdiga miljöplaner medan det i andra helt saknas övergripande miljöstrategier. Detta visar Uppsala Frias rundringning till länets alla kommuner.

Uppsala Fria

Något mer skärpt läge på Forsmark

Efter förra veckans aktivistintrång har arbetet vid kärnkraftverken i stort återgått till det normala. Enligt Claes-Inge Andersson, presstalesperson för Forsmark Kraftgrupp AB, FKA, har de anställda mer reagerat med irritation än rädsla på det inträffade.

Uppsala Fria

En poets bekännelser om livet som islamist

Uppsalapoeten Mohamed Omar var i mitten av förra decenniet mediernas gunstling. Efter publiceringen av debutdiktsamlingen ”Tregångare” så syntes Mohamed Omar ofta i medieljuset, medverkade i tv-program och skrev bland annat debattartiklar och kulturartiklar. Men efter en artikel den 9 januari 2009 i Expressen där han deklarerat att han var islamist så tog karriären ett abrupt slut. Med den nyligen utgivna boken ”En opieätares bekännelser” tar Mohamed Omar avstånd från islamismen och ger en förklaring till hans tidigare ställningstaganden.

Uppsala Fria

Hallå där, Tommy Eriksson...

...Uppsalakonstnär som nyligen i söndags avslutade sin utställning ”Please do not disturb” på Galleriett på Walmstedtska gården.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu