Uppsala Fria

”Samma lagar gäller på nätet”

Nytt projekt ska motverka kränkningar och trakasserier på internet. "Många tror att internet är laglöst land, men samma lagar gäller även där", säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU).

I ett treårigt projekt ska Diskrimineringsbyrån Uppsala utveckla arbetet med att motverka hatbrott, diskriminering och kränkningar på internet. Projektet kallas Nätvaro och bekostas med medel från Allmänna arvsfonden.

För att få fram mer underlag till projektet har diskrimineringsbyrån under våren gjort en undersökning bland elever i årskurs nio i Uppsala. Bara 194 av 1621 elever svarade på enkäten, men det går ändå att se intressanta sake, menar Lina Gidlund.

Enligt undersökningen tycker bland annat två tredjedelar att det är lättare att skriva elaka saker på nätet än att säga det i verkligheten. En fjärdedel av de som svarade på enkäten har känt sig kränkt den senaste månaden och nästan 50 procent känner någon annan som blivit utsatt under samma tid.

14 procent har känt obehag över att gå till skolan och 6 procent – eller 11 elever – har stannat hemma från skolan på grund av saker som skrivits på nätet.

– Vi gör inga anspråk på att kunna prata om statistik utifrån undersökningen, men varje elev är en elev för mycket eftersom vi har skolplikt och man är tvungen att gå i skolan, säger Lina Gidlund.

Ungefär en tredjedel av dem som deltagit i undersökningen har var med om att en konflikt som startat på internet fortsatt i skolan. Ungefär lika många svarade att de varit med om att det varit tvärtom – att en konflikt som startat i skolan fortsatt på nätet.

– Det finns ett samband mellan kränkningar på nätet och i skolan. Många tänker att internet är något separat, men för dem som vuxit upp med internet är gränsen mellan det som händer på nätet och i livet utanför utsuddad. Det är inte två olika verkligheter för dem. Man förväntas vara uppkopplad och pratar snarare om att man är ”away from keyboard”, säger Lina Gidlund.

I undersökningen har ungdomarna själva fått definiera ”kränkthet”, men i projektet kommer diskrimineringsbyrån att jobba med det som kan kopplas ihop med lagstöd, som trakasserier, förtal, hets mot folkgrupp och förolämpning.

– Vi hoppas få kunskaper för att kunna bemöta kränkningarna, till exempel vilka typer av lagstiftning som kan åberopas och vilken bevisning som behövs, säger Lina Gidlund.

Inom projektet ska även utbildningsmaterial tas fram, som bland annat riktar sig till skolor.

– Det är viktigt att skolan tar sitt ansvar för situationen, men för att kunna veta det måste personalen få veta hur det ser ut, säger Lina Gidlund.

Från och med i höst kommer det också att finnas en webbsida där man kan anmäla kränkningar man utsatts för.

– Men vi måste fundera mer ingående på hur vi ska hantera de ärenden som kommer in. Risken är att det blir väldigt många, säger Lina Gidlund.

Det kommer också att erbjudas ”hjälp till självhjälp” för personer som behöver hjälp att komma vidare efter att ha utsatts för kränkningar på internet.

Projektet är kopplat till International network against cyberHate (INACH).

– Det är viktigt att jobba internationellt med frågorna och samarbeta med andra länder. Inte minst eftersom servrarna som olika forum använder ofta ligger i andra länder, säger Lina Gidlund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

Uppsala Fria

Att skapa den väljande människan

Utbildningsinsatser ska skapa den väljande människan som gör rationella val. Men människan är inte den ”economic man” som systemet anpassats efter, därför är vi mer lättlurade än någonsin. Det menar Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

Bålsta vårdcentral i konkurs

Bålsta vårdcentral gick förra veckan i konkurs – med miljonskulder till landstinget. Nu begär landstinget i sin tur moderbolaget MedPro i konkurs i ett försök att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

Uppsala Fria

Gottsundaskolan – en av de bästa i länet

Gottsundaskolan har på några år gått från en ”treämnesskola” till en skola med betyg över länsgenomsnittet. Bakom framgångarna ligger år av metodiskt arbete. ”Men det handlar också om förväntningar”, säger Elisabeth Viksten Eriksson, rektor vid Gottsundaskolan.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu