Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

SOS alarm har ett avtal med staten och sköter larmnumret 112. I uppdraget ingår att larma polis, räddningstjänst och vanligtvis ambulans. Men i Uppsala, Västmanland, Sörmland och Gotland vann det privata företaget Medhelp upphandlingen om ambulansdirigeringen. Nödsamtal går först till SOS alarm men om en ambulans behöver tillkallas i ett av de fyra berörda landstingen kopplas samtalet vidare till Medhelp. Om företaget inte svarar inom 30 sekunder ska Medhelp betala en straffavgift på 5 000 kronor och SOS alarm ska få 4 000 kronor i ersättning av landstinget.

Enligt SOS alarm har det hänt 1 592 gånger att Medhelp inte har svarat i tid och företaget kräver därför de fyra landstingen på nästan 6,7 miljoner kronor.

– Vi tar tagit på oss att sköta tilläggskoppling och backup för att överbygga eventuella problem när man startade verksamhet som bröt den sammanhållna alarmkedjan. Det är tjänster utöver det som ankommer oss i avtalet med staten som innebär att vi ska koppla 112 numret till landsting, räddningstjänst och polis, säger Sverker Pettersson, presstalesperson på SOS alarm.

Inspirationen till vitessystemet kommer från landstingen, menar han.

– Avtalet med viten om man inte svarar i tid är uppbyggt på samma sätt som landstingets avtal. De har vitessatt på samma sätt om man inte svarar tillräckligt snabbt, säger han.

Landstinget menar å sin sida att det finns frågetecken kring mätningarna som fakturorna baseras på.

– Vi har fortfarande invändningar men vi väljer att ändå betala för att undvika en långdragen rättsprocess där en offentligt driven verksamhet står mot en annan, säger landstingets chefsjurist Jens Larsson.

Avtalet om tilläggstjänster har tre månaders uppsägningstid och under tiden kommer dirigeringen av ambulanser att fungera som vanligt. Båda parter förväntar sig att man kommer att kunna sluta ett nytt avtal innan uppsägningstiden gått ut.

– Den första prioriteringen för både oss och SOS alarm är naturligtvis att vårdkedjan fungerar och att invånarna får hjälp i tid, säger Jens Larsson.

En statlig utredning som ska utreda konsekvenserna när flera aktörer än inblandade när någon ringer 112 har påbörjats. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har i dag tillsynsansvaret för SOS alarm, men inte för den privata aktören Medhelp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Politikerskolk i kommunfullmäktige

Politikerna i Uppsala kommunfullmäktige skolkar. Flera ledamöter har varit frånvarande vid mer än hälften av sammanträdena 17 av 24 omröstningar.

Uppsala Fria

De sista spadtagen i Gamla Uppsala

Just nu pågår en av de största utgrävningarna någonsin i Gamla Uppsala. När Trafikverket nästa år påbörjar utbyggnaden av ostkustbanan kommer en tunnel att dras rakt i genom omådet. Därför är det sista chansen för Sveriges arkeologer att undersöka området och försöka dokumentera så mycket som möjligt. "Detta är ju som Sveriges svar på pyramiderna. Det är ett unikt område här med mycket statusprylar, finare smycken och liknande som döljer sig i marken här i området", säger Tomas Westberg som är arkeolog och biträdande projektledare för utgrävningen i Gamla Uppsala.

Uppsala Fria

Greenpeace bordade rysk oljeplattform

Hallå där Dima Litvinov, svensk aktivist från Greenpeace, som i veckan genomförde en aktion mot oljeplattformen Prirazlomnaya i Barents hav för att sätta stopp för det ryska företaget Gazproms oljeborrning i Arktis.

Fria Tidningen

Förstärkt polisstyrka mot aktivister

I söndags kom ett sjuttiotal poliser till Gotland för att se till så att företaget Nordkalk kan fortsätta med sina planer att bygga ett kalkbrott i det känsliga naturområdet Bunge. Men aktivisterna i Ojnareskogen tänker inte ge upp.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu