• Sommaren innebär för många tätt umgänge med familjen – vilket kan vara en av anledningarna till att fler fall av kvinnomisshandel där förövaren är bekant anmäls just under juli och augusti.
Fria Tidningen

Våldet mot kvinnor tar inte semester

De senaste fem åren har juli varit den månad då allra flest har polisanmält kvinnomisshandel. Trots det drar flera kommuner ned på sin verksamhet under semestertider, och litar på att kvinno- och tjejjourer håller öppet för utsatta kvinnor.

Beatrice Unander-Scharin är vice ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, och hon betonar hur viktigt det är att det finns någonstans att vända sig för kvinnor som utsätts för våld, även under semestertider.

– Oavsett vilken tid på året man bestämmer sig för att lämna en relation ska det finnas stöd att få. Annars finns det en risk att kvinnor går tillbaka, om de upplever det som svårare att lämna än att bli kvar.

Trots det menar Roks att det finns kommuner där verksamheten går på sparlåga under sommaren, och på andra är det mest vikarier som inte är lika insatta i problematiken. Enligt Beatrice Unander-Scharin får kvinno- och tjejjourer ta ett stort ansvar.

– Det finns ofta en bild av att det kommunen inte klarar av inom sin budget ska kvinnojourer klara av och så har det varit under lång tid.

De flesta av Roks kvinnojourer håller öppet som vanligt under sommaren, men några har tvingats att begränsa verksamheten. Till exempel har vissa stängt telefonjouren under en del veckor, medan andra inte kan erbjuda skyddat boende.

– Våra kvinnojourer drivs med ett snittbidrag på 380 000 om året, vilket är väldigt lite pengar för att driva en verksamhet året runt.

Många gånger är bidragen dessutom kopplade till specifika projekt, och Beatrice Unander-Scharin menar att de skulle behöva ett grundbidrag som går att lita på för att kunna få en bättre trygghet för verksamheten.

Att fler fall av kvinnomisshandel, där förövaren är en bekant, anmäls under sommaren tror Beatrice Unander-Scharin bland annat har att göra med att många umgås tätare under semestrarna. Att många dessutom har barnen hemma kan också leda till mer stress. Men att fler fall anmäls behöver inte betyda att fler blir misshandlade, däremot kan det vara så att våldet syns och hörs mer under semestertider – grannar är hemma mer eller så kanske man umgås mer med släkt och vänner.

På Roks kvinno- och tjejjourer varierar det mellan olika jourer. Medan vissa märker av ett ökat behov av hjälp under sommaren är det tvärtom på andra ställen där sommaren snarare är lugnare än resten av året. Själv har Beatrice Unander-Scharin upplevt att fler kvinnor har sökt hjälp precis efter semesterperioden, och lyfter fram ett exempel från en kvinnojour i Västerås.

– Första veckan i januari hade vi elva kvinnor som inte fick plats på vårt skyddade boende. Många står ut under ledigheten för barnens skull, och lämnar efteråt.

Fakta: 

Kvinnomisshandel

Då anmäls flest fall av kvinnomisshandel, där förövaren är bekant:

2013
Juli: 1 962
December: 1 840

2012
Maj: 2 033
Augusti: 1 929

2011
Juli: 1 886
Juni: 1 837

2010
Juli: 1 951
Maj: 1 850

2009
Augusti: 1 737
Juli: 1 697

Behöver du hjälp?

För att hitta närmsta kvinno- eller tjejjour, sök till exempel på www.roks.se eller www.kvinnojouren.se.

Nationella kvinnofridslinjen är en stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld som du når på 020-50 50 50. Även du som har en vän eller anhörig som är utsatt kan ringa dit för att få stöd. Linjen har öppet dygnet runt, samtalet syns inte på telefonräkningen och det kostar ingenting att ringa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

De sittstrejkar mot utvisningar

I solidaritet med de ensamkommande som strejkar i Stockholm pågår sedan i fredags en strejk också vid Järntorget.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu