• Årets syndikalistiska firande börjar redan på valborgsmässoafton.
Stockholms Fria

Syndikalisternas första maj växer

Det är inte bara nykomlingar som får första maj i Stockholm att kännas roligare än på länge. Även den frihetliga vänsterns firande, som arrangeras av Syndikalisterna, kommer att ta ett steg vidare. Vad sägs om att börja redan på valborg?

SAC Syndikalisterna arrangerar ett av Stockholms mest välbesökta och traditionsenliga första majfiranden. Mycket är sig likt i år. Man samlas klockan elva på Sergels torg, och tågar sedan mot Stortorget i Gamla stan. Där kommer både Nike, Stefan Sundström att uppträda, medan poeten Johan Jönsson dyker upp redan på Plattan.

Men utöver det vanliga demonstrationståget kommer arrangörerna i Stockholms LS att bjuda på något extra. I år börjar första maj redan på valborg och arrangemanget 0 maj i Årsta folkets hus.

– Vi ville försöka göra något riktigt roligt av första maj. Vi vill ju synliggöra saker, fira, värva nya medlemmar, säger Monika Dolfin, som är en av personerna i demokommittén.

Är det så att vi inte riktigt har tagit vara på första maj förut?

– Jag tycker att vi har varit bra på att fira, men första maj skulle kunna vara ett avstamp till något större, snarare än en enskild händelse

Nollte maj blir nu en organisationsfest för alla som vill komma. Det blir plakatmålning, mat, lite softare musik och andra aktiviteter. En extra chans att mötas.

Och efter själva demonstrationen blir det fest i år.

– Alltså, man har ju alltid kunnat gå på sillunchen på Kafe 44, men där är det oftast lång kö och inte anpassat för så många människor. Så vi ville skapa en fest dit alla är välkomna och där vi kan fortsätta dagen.

Efterfesten kommer också att hållas på Årsta folkets hus. Där satsas det lite extra på musiken med två rappare från New York och Atlanta och en rappare från Kenya. Det ska också serveras massor med mat, det ska vara mysig stämning och hända både roliga och allvarliga saker.

– Vi ska till exempel ha en vägg med kontaktannonser för aktivister där man kan sätta upp sin aktion och söka folk till den. Vi ska också ha en peppvägg med tips och idéer på hur vi kan krossa kapitalismen, säger Monika Dolfin.

Hon poängterar flera gånger att alla ska känna sig välkomna, både till nollte maj och efterfesten. En av strategierna för det är att göra tillställningarna alkoholfria. Något som handlar om flera saker, bland annat om solidaritet med de som har alkoholproblem och att barn ska kunna vara välkomna. Men också för att det blir en mindre sexistisk miljö då.

– För barnen kommer det också att finnas lite speciella möjligheter med utklädningshörna, vänskapsarmband och lekar. Men egentligen är det ju för de vuxna med. Alla får leka, det ska inte vara så ålderssegregerat, säger Monika Dolfin.

200 personer kan komma in på Årsta folkets hus och de tror att det kommer att bli fullt. Valborsmässoafton, eller nollte maj som de har döpt det till öppnar man klockan 17 och håller öppet till 22. Efter demonstrationen dagen efter kan man bege sig direkt till Årsta och festa fram till klockan två på natten. Då bjuds också på en enorm rödsvart tårta dagen till ära.

Den nya demokommittén är beredda att göra samma satsning några år till, för att försöka skapa en ny tradition. Monika Dolfin är övertygad om att det är rätt att satsa på sociala evenemang.

– Jag tror att det skulle kunna få oanade effekter faktiskt, säger Monika Dolfin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Läs på om klass inför första maj

Första maj

Syndikalistiskt forum håller fanan högt inför första maj. Här presenterar de läsningen som sätter dig i rätt stämning inför den stundande högtiden.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu