CUF:s ordförande polisanmäls för uppvigling | Göteborgs Fria
  • Nu backar CUF från kampanjen.
Göteborgs Fria

CUF:s ordförande polisanmäls för uppvigling

Hanna Wagenius polisanmäls idag av två jurister för uppvigling. Nu drar hon dock tillbaka uppmaningen att hänga ut första maj-demonstranter.

Hanna Wagenius, ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF, uppmanade folk att fotografera ”zombieliknande vänsterpropagandatåg” på första maj och publicera dem i sociala medier under hashtagen #thewalkingred.

”Två dagar kvar till vänsterjulafton! Får ni syn på ett lite zombieaktigt vänsterpropagandatåg – ta en bild och tagga med #thewalkingred!”, skrev Cuf på twitter enligt Aftonbladet.

Läser man under hashtaggen har flera debattörer, bland annat från Svenska Motståndsrörelsen uppmanat enskilda att skriva ut namn på demonstranter som blir fotade. De göteborgsbaserade juristerna Anela Resic och Erik Mägi menar att en konsekvens av uppmaningen är att spridningen kan komma att ske i realtid vilket innebär en direkt hotbild mot personer som blir uthängda på nätet.

– Hanna Wagenius förstår inte allvaret i att personer som hängs ut med sin politiska ståndpunkt kan utsättas för hot och våld från nazister och högerextrema, säger jurist Anela Resic, i ett pressmeddelande. I värsta fall kan kampanjen göra att personer inte vågar demonstrera. Demonstrationsfriheten och integriteten för sin politiska ståndpunkt får aldrig inskränkas.

De två juristerna ämnar att Hanna Wagenius uppmaningar kan tolkas som uppvigling, förolämpning och brott mot personuppgiftslagen. På eftermiddagen i dag, onsdag, polisanmälde de Wagenius.

Tidigare under dagen sa hon att det inte finns några problem med kampanjen:

– Det handlar inte om att hänga ut första maj-tågare, vi driver en kampanj. Jag har förstått att det är ett par stycken som tagit illa vid sig, och ansett att vi uppmanar till våld eller liknande. Så är inte alls fallet. Vi vill uppmärksamma att Socialdemokraterna för en zombiepolitik, säger Hanna Wagenius till Aftonbladet.

Men runt klockan 15 på onsdagen drog CUF tillbaka idén. ”CUF kommer inte twittra under den omtalade hashtaggen imorgon. Nazistkapningen är för obehaglig”, skriver Hanna Wagenius på Twitter.

Rekommenderade artiklar

Läs på om klass inför första maj

Första maj

Syndikalistiskt forum håller fanan högt inför första maj. Här presenterar de läsningen som sätter dig i rätt stämning inför den stundande högtiden.

© 2021 Göteborgs Fria