• Det kan bli svårare att få hjälp av psykiatrin i sommar, enligt Vårdförbundet, som menar att det ur ett patientperspektiv vore bäst att ha öppet som vanligt.
Göteborgs Fria

Tolv psykavdelningar semesterstänger

Psykisk ohälsa tar inte semester, men däremot sjukvården. I sommar stänger tolv avdelningar med 120 vårdplatser inom psykiatrin och beroendevården, visar GFT:s årliga kartläggning. Vårdförbundet ser en stor risk för att arbetsmiljön och patientsäkerheten försämras.

– Det är beklagligt att så många vårdplatser stängs ner, säger Katarina Kullenberg Åke, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sahlgrenska. Det kommer att påverka sjuksköterskornas arbetsmiljö på de vårdavdelningar som är öppna, eftersom de tvingas ansvara för fler patienter. Det innebär en stor risk för överbeläggningar och sämre patientsäkerhet att dra ner så många platser.

GFT har skickat en enkät om semesterstängningar till de sex verksamhetscheferna inom vuxenpsykiatrin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU. Svaren visar att åtta slutenvårdsavdelningar med totalt 90 vårdplatser och fyra sluten-öppenvårdsintegrerade enheter med totalt 30 vårdplatser stänger ner under olika perioder i sommar. Utöver det semesterstänger fyra öppenvårdsenheter.

– Eftersom vårdplatserna behöver ges till de mest sjuka ser vi risk för kortare vårdtider, säger Katarina Kullenberg Åke. Det kan också bli svårare att bli inlagd, man kanske inte ens hamnar hos rätt instans, utan på psykos om man ska till beroende till exempel.

Inom Neuropsykiatrin är den främsta orsaken till neddragningarna svårigheter att rekrytera personal, enligt verksamhetschef Johan Sandelin.

– Även med planerade neddragningar är det svårt att täcka upp bemanningen, säger Johan Sandelin. Anledningen är ordinarie personals rätt till och behov av sommarsemester samt svårigheter att rekrytera semestervikarier.

Ett problem som uppstått eftersom ledningen inte vill betala en rimlig lön, enligt Katarina Kullenberg Åke.

– De vill inte betala för den kompetensen och de kunskaper som vi sjuksköterskor har. Det fattas specialistutbildade sjuksköterskor inom psykiatri, eftersom det inte lönar sig att gå en specialistutbildning.

Enligt en del verksamhetschefer finns det också ekonomiska orsaker till neddragningarna under sommaren. Alla cheferna har inte räknat på vad det skulle kosta att hålla igång vården som vanligt under sommaren, men de som räknat anger att det kostar ungefär 700 000-800 000 kronor i månaden att hålla igång en avdelning med tio vårdplatser.

Verksamhetscheferna Martin Rödholm, Hugo Wallén och Tobias Nordin säger att det går att minska antalet platser eftersom färre patienter söker då, även om Hugo Wallén säger att neddragningarna i första hand görs för att alla ska kunna få semester.

– Samtidigt har vi en minskning av antalet patienter under sommaren som gör att vi kan stänga avdelningar och minska antalet vårdplatser, säger Hugo Wallén, verksamhetschef för Beroendevården.

Likadant är det på Psykiatri Affektiva I, där två avdelningar med 28 platser stänger, enligt verksamhetschef Tobias Nordin.

– Erfarenhetsmässigt är behovet av vårdplatser mindre under aktuell tidsperiod, säger han.

Katarina Kullenberg Åke säger att hon inte känner igen sig i att vårdbehovet skulle minska under sommaren.

– Min uppfattning är att söktrycket är relativt jämnt fördelat över året, det syns inget sådant markant sökmönster som motiverar den här minskningen av vårdplatser, säger hon.

Fakta: 

Läs mer:

Föreningen Shedo: "Anhöriga tvingas ta mer ansvar"

GFT:s tidigare kartläggningar av semesterstängningarna

Semesterstängt

Psykiatri affektiva I

Avdelning 365 (14 vårdplatser) 17/6-14/7

Avdelning 361 (14 vårdplatser) 15/7-11/8

Neuropsykiatriska enheten är stängd vecka 29 - 31.

(Andra förändringar: Psykiatrisk mottagning Härryda inryms/flyttar till Psykiatrisk mottagning Mölndal vecka 29-32. Psykiatrisk mottagning Partille inryms/flyttar till Psykiatrisk mottagning Gamlestaden vecka 29-32. Psykiatrisk mottagning Öckerö har öppet 3 dagar/vecka (tisdag-torsdag) vecka 28 - 32.)

Psykiatri affektiva II

Avdelning 86 (10 vårdplaster) 24/6-18/8

Psykiatrisk behandlingenhet Vågmästaregatan är stängd vecka 29 - 31.

Neuropsykiatri

Avdelning 243 (6 vårdplatser) 21/6-23/7

Avdelning 244 (12 vårdplatser) 24/7-25/8

Beroendevården

Avdelning 368 (10 vårdplatser) vecka 25-28

Avdelning 369 (10 vårdplatser) vecka 29-32

Nordhemskliniken (14 platser) vecka 30-33

Brofästet har stängt vecka 30-31

Linnéteamet har stängt vecka 29

(Andra förändringar: Järntorgsteamet har öppet hela sommaren men flyttar in i Beroendemottagning centrums lokaler vecka 30-31.Linnéteamet finns i Beroendemottagning centrums lokaler vecka 30-31.)

Psykiatri Psykos

De fyra sluten-öppenvårdsintegrerade enheterna stänger fyra veckor var, och turas om så att två enheter är stängda och två öppna från vecka 26 till vecka 33. Totalt har de fyra enheterna 30 platser för planerade, icke-akuta inläggningar.

Rättspsykiatri

Allt är öppet som vanligt

Har du frågor om psykiatrin? Kontaktpunkt psykiatri: 031–343 63 00. (Vardagar klockan 7.30–17)

Vill du prata med någon? Röda Korsets telefonjour: 0771–900 800 (Alla dagar klockan 14–22)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Hemtjänsten måste bli mer än mat-och-sov-klocka”

Social samvaro, städning och dusch är de insatser inom hemtjänsten som oftast prioriteras bort, enligt Kommunal. Linda Behrmann, undersköterska i Göteborg, har tröttnat på resursbristerna och kämpar för förändring.

Göteborgs Fria

”Anhöriga tvingas ta mer ansvar”

Personer med självskadebeteende kan få hjälp på avdelning 361. Men under en månad stänger hela avdelningen. Det drabbar både patienter och anhöriga, enligt Hannah Parnén från föreningen Shedo.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu