Skånes Fria

”Ni går rasisternas ärenden”

I veckan anordnade Publicistklubben södra en debattkväll med bland andra Tryckfrihetssällskapets ordförande Ingrid Carlqvist och konstnären Lars Vilks. Utanför demonstrerade organisationen Skåne mot rasism.

– Ni skapar en plattform åt en rasistisk rörelse som växer över hela världen, sa en av demonstranterna till en anställd på Moriskan.

– Det är bara olika metoder för att nå samma mål. Publicistklubben tycker lika illa om det som Ingrid Carlqvist står för som ni. Rasismen försvinner inte bara för att vi inte har en diskussion om den, svarade den anställda.

På grund av säkerhetsrisken krävdes en föranmälan till debattkvällen som var exklusiv för Publicistklubbens medlemmar. Eftersom fler än journalister ansågs kunna ha intresse av arrangemanget skulle högtalare ställas ut utanför Moriskan. Efter påtryckningar från Skåne mot rasism skedde det aldrig.

– Det är just det som är problemet. Vi vill inte att rasister ska kunna föra fram sina åsikter. Något har hänt. För fem år sedan skulle ingen legitimera rasister genom att ta upp det här till diskussion, sa en av medlemmarna.

I en skriftlig kommentar skriver Per Svensson, Publicistklubben södras ordförande, att de bjudit in Ingrid Carlqvist av två skäl. Dels för att de vill visa att hon har fel om att det råder censur i svensk press och svensk mediedebatt. Dels för att hon på senare tid inlett ett försök att etablera Malmö som ett centrum för antimuslimsk agitation. Att granska de aktiviteterna är av stort journalistiskt intresse och det är därför som hon bjudits in till en kritisk utfrågning av Publicistklubben, skriver han.

Tryckfrihetssällskapet gjorde sig senast kända genom att bjuda in den uttalade islamhataren Geert Wilders till att hålla en föreläsning den 27 oktober i Malmö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Utvisad ensam till Gaza – nu fruktar hon kriget

Ett kvarter bort har en familj med två ettåriga tvillingar dött när deras hus sprängts i bitar. Filasten Nagi sitter instängd med en nära släkting och hennes 13 barn strax norr om Gaza city i Palestina. Vilken stund som helst kan vapenvilan brytas och deras kvarter bombas.

Skånes Fria

Ny rapport: ”För få och för dyra hyresrätter i Skåne”

Det byggs för få hyreslägenheter. Och de som byggs är för dyra. Det menar Hyresgästföreningen som i veckan släppte en rapport om bostadsläget i Skåne. "Under ytan döljer sig en samhällsutveckling jag inte tror att någon vill ha", säger Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande.

Skånes Fria

Pantrar intog Malmö

”Vem bryr sig om förorten? Ingen annan än ni som bor där. Ni måste organisera er.” Budskapet var glasklart när göteborgarna från Pantrarna för upprustning av förorten besökte Lindängen och Rosengård i veckan.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu