Fria Tidningen

Budkavle i protest mot expanderande gruvnäring

Den svenska gruvnäringen växer och årligen investeras miljarder kronor i nya gruvprojekt. Aktivister från Ojnareskogen på Gotland har startat en budkavle för att uppmärksamma en växande opinion mot gruvnäringen.

– Gruvlobbyn är väldigt stark och vi hoppas att den här budkavlen ska bli en viktig motpol och lyckas skapa opinion, säger initiativtagaren Richard Hellgren.

Idén till budkavlen fick han efter att ha varit engagerad i föreningen Rädda Ojnareskogen som har protesterat mot det planerade kalbrottet på norra Gotland. Tanken är att uppmärksamma gruvnäringens konsekvenser i resten av landet.

– Samma problematik som finns i Ojnareskogen existerar också i resten av Sverige där gruvnäringen expanderar. Det finns väldigt många människor som är frustrerade, säger Richard Hellgren.

I början av oktober startade budkavlen sin vandring från Visby hamn upp till Kiruna och samebyarna Girjas och Laevas. Namnet på alla orter som den har passerat har blivit inristade under vägen. I Jokkmokk togs den emot av Tor Lundberg, från nätverket Inga gruvor i Jokkmokk.

– Det är helt galet att utländska gruvbolag kan komma hit och tömma vår miljö på resurser. Det guld vi har i form av orörd natur och levande samisk kultur riskerar att försvinna, säger han.

Bara i år har runt 150 ansökningar om undersökningstillstånd efter mineraler beviljats och gruvnäringen växer. Det är främst gruvdriften i Norrbotten, Västerbotten och Bergslagen som expanderar. Det visar siffror från Sveriges geologiska undersökning, SGU. Den 17 november kommer budkavlen till Stockholm för att överlämnas till ansvariga politiker i regeringen. Då kommer också en manifestation att anordnas.

– Vi ska lämna över budkavlen till regeringen och hoppas att de kommer att lyssna. Det är hundratals människor som är engagerade i det här, säger Tor Lundberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Låg lönsamhet stoppar miljöinvesteringar

Mat&Miljö

Svenskt jordbruk blir alltmer hållbart. Det visar en rapport som nyligen sammanställts av SCB. Utsläppen av växthusgaser har minskat och djurhållningen har förbättrats. Men fortfarande sätter den låga lönsamheten för bönderna käppar i hjulet för miljöarbetet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu