Skånes Fria

Gamla miljötillstånd hindrar åtal

Endast en bråkdel av alla miljöbrottsanmälningar i Skåne har resulterat i åtal. En av anledningarna är att många miljötillstånd är fyllda av juridiska kryphål.

– Miljötillstånd omprövas inte så flitigt i Sverige, säger Margareta Svenning, naturvårdsjurist på länsstyrelsen i Skåne.

I somras konstaterades omfattande miljöförstörelse efter ett stort utsläpp från Findus ärtfabrik i Vegeå utanför Bjuv. Ännu har inget åtal kommit och utsikterna för att väcka ett är små. Det trots att företaget erkänt utsläppet och påverkan på miljön på sina ställen varit förödande. Ingvar Wennersten är miljöåklagare och håller i förundersökningen.

– Det miljötillstånd som existerar är skrivet på så sätt att det inte går att tillämpa straffrättsligt.

I miljötillståndet för Findus nämns nämligen ett riktvärde som inte bör överskridas men inget exakt gränsvärde. Något som ställer till det om åtal väcks och fallet ska upp i domstol.

– Det är möjligt att det finns någon åklagare som har fått någon dömd trots det men det är inte helt enkelt att tillämpa. I miljötillståndet står det också att Findus får släppa ut minst 10 milligram BOD per liter vatten, det är horribelt. Det ska ju naturligtvis stå högst.

Anledningen till att så många tillstånd är fyllda av juridiska kryphål har sin förklaring. Många är nämligen gamla och skrivna före 1999/2000 då den nya miljöbalken trädde i kraft.

– Innan dess var lagstiftningen mjukare och tillstånden utformades utan kunskap om hur de skulle kunna användas straffrättsligt, säger Ingvar Wennersten.

Margareta Svenning är naturvårdsjurist på länsstyrelsen i Skåne, den myndighet som har ansvar för miljötillsynen. Miljötillstånden förnyas kontinuerligt men det går för långsamt, menar hon.

– Vi borde själva initiera fler omprövningar men det är en fråga om resurser. Är det företaget själv som tar initiativ är det de som hanterar processen. Annars är det vi som får stå för pengarna, säger hon.

Ett par veckor efter att utsläppet i Vegeå bekräftats meddelade Findus i ett pressmeddelande att de var beredda att förnya sitt miljötillstånd i samråd med länsstyrelsen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En hotad skribent har landat – i Malmö

Naeimeh Doostdars strävan efter att skriva utan censur fick henne fängslad och på flykt. I Malmö har hon hittat en fristad.

– Nu måste jag lära mig att skriva på nytt, säger hon.

Skånes Fria

Kunskap ska bryta stigma

Att drabbas av psykisk ohälsa kan vara nog så tufft. Om också omgivningen ryggar kan det bli än värre.

– Hur ska man då kunna resa sig? frågar attitydambassadören Jan-Inge Nilsson retoriskt.

Skånes Fria

”Polisen saknar resurser”

Polisen i Skåne måste öronmärka mer resurser till att utreda miljöbrott. Det hävdar både åklagare och länsstyrelse.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu