Skånes Fria

Bussbolag vägrar utvisningar

Efter protester mot massutvisningarna stoppar nu Strömma buss, som tidigare transporterade tvångasvvisade irakier till flygplatsen från förvaret i Åstorp, sina körningar åt kriminalvården.

Massavvisningar till Irak har länge varit en kontroversiell fråga. FN:s flyktingorgan UNHCR och svenska Amnesty har kritiserat migrationsverkets bedömning av säkerhetsläget i Irak. Samtidigt har kriminalvården som skött avvisningarna varit föremål för både granskningar av media och fått kritik för bristande insyn av EU:s gränsmyndighet Frontex.

Bussbolagen Interbus och City sightseeing har tidigare låtit sina bussar användas vid just massavvisningar av irakier i Skåne. Men nu har koncernen Strömma, som äger de båda bolagen, ändrat inställning och anser inte längre att den här typen av körningar passar in på deras policy om socialt ansvarstagande.

– Vi har tagit ett koncernbeslut om att inte göra sådana körningar. Jag vet inte hur de ska lösa det. Nu står de i alla fall utan oss, säger ställföreträdande VD för Interbus Roger Mathiasson.

Hur kommer det sig att ni inte tagit ställning tidigare?

– Vi bevakar främst det som rör oss och är inga experter på omvärldsbevakning. Vi har helt enkelt inte känt till kritiken, säger han.

Att Strömma nu väljer att ändra sin policy för sina bussbolag beror bland annat på de protester och den publicitet som omgärdat koncernen efter den senaste tidens massavvisningar, enligt Roger Mathiasson.

– Vi har fått mejl och läst om protesterna. Det har gjort att vi sökt mer information och på så sätt fått upp ögonen för vad det är för typ av verksamhet, säger han.

Amnestys talesperson för flyktingfrågor, Madeleine Seidlitz, ser positivt på att bussbolagen nu arbetar efter etiska riktlinjer.

– I dagsläget anser vi inte att man med tvång ska utvisa flyktingar till Irak. Vi menar också att det finns frågetecken kring hur gruppavvisningarna går till och är oroliga för att flyktingarna inte får ett värdigt återvändande, säger hon.

Som Malmö Fria tidning tidigare skrivit har Swebus meddelat att de inte vill att deras bussar ska användas i kontroversiella sammanhang såsom massavvisningar.

– Vi har inte ändrat våra ställningstaganden i den frågan. Den här typen av körningar passar inte in i vår affärsidé. Vi är först och främst ett expressbussföretag, säger Ingvar Ryggesjö, presschef på Swebus.

Fakta: 

Socialt ansvarstagande

Socialt ansvarstagande baserar sig på idén att alla – om det så är en regering, ett företag, en organisation eller en privatperson – bär på ett ansvar för att skapa ett välfungerande samhälle.

Under Strömmas sociala krav kan man läsa ”Vi ska sträva efter att vara ett socialt ansvarsfullt företag. Detta inkluderar vår personal, våra egna tjänster och produkter som vi marknadsför och de produkter och tjänster som vi köper”.

Källa: Stromma.se, Wikipedia

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu