Uppsala Fria

Nytt förslag om ett marint reservat

Ett 55 000 hektar stort marint naturreservat från Gräsö till Singö – det är vad länsstyrelsen föreslår. Förslaget är just nu ute på remiss och kommer eventuellt att omarbetas i höst.

Skärgården öster om Gräsö har höga naturvärden. Sedan flera år tillbaka har Länsstyrelsen i Uppsala län jobbat för att skydda området mot en exploatering som kan förstöra de unika naturmiljöerna. Därför har länsstyrelsen tagit fram ett förslag till ett nytt naturreservat som sträcker sig från det grunda havsområdet öster om Gräsö och ner till länsgränsen strax norr om Singö. Totalt rör det sig om ett område på nästan 55 000 hektar, där större delen är vattenmiljöer.

– Anledningen till att vi vill göra det här är att det här området är ett av de sista större orörda områdena i skärgården. Vi märker att trycket på skärgården ökar och vi vill se till att det finns orörda delar i skärgården för kommande generationer, säger Erik Törnblom, miljöutredare på länsstyrelsen.

Efter en eventuell reservatsbildning kommer området att ingå i ett nätverk av skyddade områden runt Östersjön. Om ett reservat bildas blir det bland annat förbud mot ytterligare fritidsbebyggelse och turistanläggningar inom området. Dessutom får exempelvis inga sandtäkter och vindkraftparker uppföras.

Naturreservatsförslaget är ute på remiss till och med den 3 oktober. Svaren som kommer in kan leda till att länsstyrelsen gör om förslaget. Sedan är det upp till landshövding Peter Egardt att ta det slutgiltiga beslutet. Hans beslut kan överklagas till regeringen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vårdnadsbidraget röstades ner igen

Det blir inget kommunalt vårdnadsbidrag i Östhammars kommun. Det beslutade kommunfullmäktige i tisdags kväll. Däremot ställer sig flera ledamöter positiva till ett statligt bidrag eller en utbyggd föräldraförsäkring.

Uppsala Fria

Snart ska det bli jämställt i skogen

100 000 svenskar jobbar inom skogsbruket och skogsindustrin. Endast 16 procent av dem är kvinnor. Det vill både regeringen och skogsnäringen ändra på. Därför satsar staten cirka en miljon kronor på en jämställdhetsstrategi för skogsnäringen.

Uppsala Fria

Tio ensamkommande barn till Östhammars kommun

Just nu väntar 600 asylsökande barn, som har kommit till Sverige utan sina föräldrar, på någonstans att bo. Tio av dem får snart ett hem i uppländska Österbybruk, Östhammars kommun, där Österro boendeenhet öppnar om knappt en vecka.

Uppsala Fria

Kommun kräver svar om kraftledning

Sedan över en månad tillbaka kämpar flera markägare för att kraftledningen mellan Roslagsorterna Forsmark och Råsten inte ska dras nära deras bostäder. Hittills har processen varit tungrodd, men i tisdags väcktes nytt hopp.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu