Göteborgs Fria

Fler oförberedda studenter utmaning för universitetet

I veckorna anländer tusentals nya studenter till Göteborgs universitet, GU, för att påbörja sina högskoleutbildningar. Men alla kommer inte att klara kraven. Andelen oförberedda studenter växer, visar en studie från Högskoleverket.

– Vi vill förbättra våra kontakter med gymnasieskolorna, säger Mats Edvardsson, studentansvarig.

Antalet oförberedda studenter – personer som av olika skäl kommer in på utbildningar utan att motsvara de kunskapskrav som ställs – är högre än på flera år, visar en studie som Högskoleverket publicerade i juni i år. Anledningarna är flera: dels läser fler vidare nu – antalet antagna studenter slog rekord i våras med över 285 000 antagna i hela landet, och dels har kunskapsklyftorna mellan gymnasieskolorna växt kraftigt sedan nittiotalet,. Dessuyom finns det en större andel studerande med språksvårigheter i dag.

– Eftersom problemets art är så varierad så kan vi inte genomföra några centrala åtgärder. Men situationen är känd för oss sedan länge, säger Mats Edvardsson, studentansvarig på GU.

Det kan handla om personer som har bristande kunskaper i exempelvis svenska språket eller engelska, som är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig kurslitteraturen. Dessutom, säger Mats Edvardsson, har studenterna ofta inte samma överblick över utbildningens historiska kontext som de tidigare haft. Det kan bli problem både för undervisande och elever, säger han.

– Det finns alltid en risk att man sänker ambitionsnivån på kursen. Och ur studentsynpunkt så finns det en risk att man inte får det stöd i sitt inlärande som man borde ha, eftersom man inte blir bemött på rätt nivå.

Eftersom ni inte kan agera centralt, hur försöker ni lösa det på fakulteterna?

– Det finns olika former av åtgärder som de kan arbeta med. Exempelvis kan man indela grupperna i nivåer eller arbeta med diagnostiska prov. Sedan tror vi mycket på att ha goda kontakter med gymnasieskolorna för att veta hur deras upplägg på undervisningen ska se ut.

Men sedan de nationella läroplanerna togs ur bruk och gymnasieundervisningen i allt högre grad diversifierats kan det vara svårt att ha systematisk kontakt, säger Edvardsson.

– Vår kontakt med gymnasieskolorna kan självklart bli bättre. Men samtidigt så växer antalet gymnasieskolor – och på motsatt håll så blir det även fler parter inom högskolan. Vi ser gärna förbättrade kontakter, så att gymnasieskolorna är underförstådda med vad vi ställer för kunskapskrav och våra förväntningar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylsökande eritreaner riskerar att anges

Nio av tio eritreaner som söker asyl i Sverige får asyl. Men när de kommer in i landet riskerar de att mötas av regimtrogna landsmän som rapporterar till den totalitära regimen, varnar flera exileritreaner i Göteborg som FRIA har träffat.

Göteborgs Fria

”Restriktiva bedömningar påverkar antalet sjuka”

Apati bland gömda flyktingbarn var på väg att försvinna efter att ha uppmärksammats stort för ett par år sedan. Men långsamt börjar problemet återkomma, även i Göteborg som tidigare haft relativt få apatiska barn.

Göteborgs Fria

Greenpeace sätter första blocken i Kattegatt

Klockan nio i morse seglade Greenpeaceaktivister ut mot områdena Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt för att placera ut de första av totalt 180 granitblock på havsbotten.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu