• Karin Stenmar och Annika Axelsson driver textilfabriker i Sri Lanka. Rättvis handel kan åstadkomma så mycket mer än bistånd, menar de.
Göteborgs Fria

DEM Collective går bra trots oro i Sri Lanka

Produktionen för det Göteborgsbaserade företaget DEM Collective som tillverkar rättvisa kläder i Sri Lanka haltar inte nämnvärt på grund av oroligheterna som har blossat upp i landet. Tvärt om öppnas nya fabriker.

I tisdags sprängdes en bilbomb 70 meter från Annika Axelsson, en av DEM Collectives grundare, när hon satt i en buss i Sri Lankas huvudstad Colombo. Nu är hon hemma i Sverige, men längtar redan tillbaka. Trots våldsamheterna i Sri Lanka har hon inga planer på att flytta därifrån.
- Det nya är att självmordsbombarna har börjat röra på sig igen så att det inte bara är vid fronten som det är osäkert. Vissa dagar åker man helt enkelt inte in till Colombo. Men det har ju varit en krigssituation i landet sedan 1983, säger hon.

Striden i landet står mellan regeringsstyrkorna och separatistgerillan Tamilska Befrielsetigrarna, LTTE, som kräver självständighet för områden dominerade av folkgruppen tamiler. Båda parter i striden hävdar att de fortfarande respekterar vapenvilan som ingicks 2002, men våldsamheterna blossade upp igen i slutet av förra året och bara de senaste åtta månaderna har över 1 000 personer dödats, enligt nyhetsbyrån IPS.
Samtliga arbetare på DEM:s fabrik i en by utanför Colombo har klarat sig utan dödsfall i sina familjer, men alla känner någon som har dödats, säger Annika Axelsson.
- Armén är den största arbetsgivaren i landet efter textilindustrin, och många tar värvning på grund av arbetslösheten, säger hon.
Hon vill understryka att konflikten inte är någon etnisk konflikt, även om propagandan säger det.
- Vi har både tamiler och singaleser på fabriken. En tamilsk kvinna gifte sig nyligen. Mannen var muslim, de gifte sig i en kristen kyrka och de flesta som var där var singaleser. Så bland vanligt folk finns det inga motsättningar, säger hon.

Klädproduktionen löper också på bra trots att konflikten har tagits in i Colombo i och med självmordsbombningarna. Ibland är elen och vattnet avstängda men för det mesta fungerar allt. DEM Collective håller just på att öppna en ny fabrik, där kvinnor som blev änkor efter tsunamin ska arbeta. Och så ska de lägga ut ytterligare produktion på en grupp textilarbetare som blev sparkade från fabriken där de jobbade för att de ställde grundläggande krav på en dräglig arbetsmiljö.
Oroligheterna i landet hindrar alltså inte DEM Collective från att expandera. Däremot har de lett till något högre lönekostnader.
- Priset på basvaror stiger dagligen och då får vi höja lönerna. Vi är nog det enda företaget i landet som höjer lönerna i takt med levnadsomkostnaderna, säger Annika Axelsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu