• Mohamed Said kräver bättring av kommunala Hjällbobostaden.
Göteborgs Fria

Hjällboborna är trötta på råttor och kackerlackor

Boende i Hjällbo har tröttnat på kalla lägenheter, råttor och lögner. De har anmält sin hyresvärd, kommunala Hjällbobostaden, till miljönämnden och nu anmäler de bolagets advokat till advokatsamfundets disciplinnämnd.

De boende på Sandspåret i Hjällbo tvingas leva med råttor på gården och kackerlackor i lägenheterna. En hyresgäst visar oss en fälla för kackerlackor som hon har haft i sin lägenhet sedan förra veckan. Fällan är redan helt full, uppemot hundra insekter sitter fast i den.

En annan hyresgäst i området, Mohamed Said, säger att skadedjuren har funnits där i många år och att hyresvärden aldrig gör något åt problemen, hur mycket de boende än klagar.

- De behandlar folk som om de är ingenting, säger han.

Det är många som håller med honom, men förhållandet till hyresvärden Hjällbobostaden är så spänt att de inte vill framträda med namn.

Hjällbobostadens utvecklingschef Bo Strandberg säger i motsats till Mohamed Said att problemen med skadedjur började först i våras. Han säger att det saneringsföretag som man anlitade fram till helt nyligen inte har skött sig.

Han tycker i och för sig att man får räkna med att det kommer skadedjur till bostadsområden då och då, ungefär som det går löss på dagis. Men han tycker inte att hanteringen av sommarens och höstens invasion går att försvara.

Samtidigt pågår en annan tvist om värmen i flera lägenheter. Mohamed Said har tillsammans med Nabil Shakfah som är ordförande för Hjällbo boendekommitté, HBK, en sammanslutning av hyresgäster, slutat att betala sin hyra till hyresvärden. Istället sätter de in pengarna på ett konto hos länsstyrelsen och där får de ligga tills konflikten är löst.

HBK hävdar att hyresvärden har stängt av eller sänkt värmen i lägenheterna flera veckor i sträck i början av nästan varje vintersäsong under många år. Vissa hyresgäster ska tidvis ha haft det så kallt att de har fått sova med kläderna på.

- Nästan varje år upplevde vi det här, tills vi gjorde en kollektiv anmälan, säger Nabil Shakfah.

Anmälan till hyresnämnden gjordes i slutet av oktober förra året av ett trettiotal boende, men ärendet avskrevs i april, efter ett medlingsmöte där parterna inte kom överens.

Bo Strandberg tycker att värmekonflikten är ur världen.

- Det fanns ju ingen sanningshalt i den kritiken, så den konflikten är överspelad för vår del, säger han.

För HBK är dock ärendet långt ifrån över. De tycker fortfarande att hyresnämnden borde ha avgjort ärendet i en regelrätt förhandling istället för att skriva av ärendet. Och Nabil Shakfah och Mohamed Said tänker inte låta bostadsbolaget få hyran förrän de har fått ersättning för den uteblivna värmen.

Nyligen anmälde kommittén dessutom med stöd av 43 boendes namnteckningar hyresvärdens advokat till Advokatsamfundets disciplinnämnd. Anledningen är att hon i ett fax till hyresnämnden har påstått att det finns en överenskommelse mellan de boende och hyresvärden om att en hyreslättnad på 500 kronor som en engångssumma skulle vara tillräcklig ersättning för den uteblivna värmen. Enligt företaget har temperaturen bara varit lägre än tillåtet under en enda vecka när det var fel på värmesystemet.

Någon sådan överenskommelse finns inte, menar hyresgästerna, som kräver två hyresfria månader som kompensation.

Varken advokaten eller Hjällbobostaden vill kommentera anmälan, men Bo Strandberg bekräftar att det inte finns någon överenskommelse med de boende, utöver vad som beslutades i hyresnämnden. Eftersom hyresnämnden skrev av ärendet utan att ha lyckats medla mellan parterna, betyder det alltså att det inte finns någon överenskommelse alls.

Antero Sjöman från Antidiskrimineringsbyrån i Göteborg bekräftar hyresgästernas berättelser om Hjällbobostaden. Han säger att företagets attityd till de boende inte liknar något annat han har sett.

- Attityden är föraktfull. De bemöter hyresgästernas krav skrattande och avvisande. Det är helt otroligt, säger han.

Han har haft många diskrimineringsärenden i Hjällbo och menar att han själv har sett hur det går till. Hyresnämnden ser han som en svag organisation som inte har någon makt att driva igenom de beslut som den fattar.

- Jag har själv varit med på många inspektioner och processer. Hyresnämnden beskriver problemen, och bolaget noterar det, men sedan händer ingenting. Det behövs en liten revolution här ute, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu