Stockholms Fria

"Det blir tidernas kris år 2008"

Vi har nått oljetoppen och kan snart förvänta oss en energikris, en ekonomisk kris och en klimatkris. Det tror i alla fall Martin Saar och Oscar Kjellberg, som leder idésmedjorna inom projektet Konsumera smartare.

Martin Saar från Stockholms miljöförvaltning och Oscar Kjellberg från JAK medlemsbank arrangerar idésmedjorna inom projektet Konsumera smartare. Diskussionerna i smedjorna påverkas förstås av de framtidsbilder som Saar och Kjellberg själva har. I dessa framträder tre kriser: en energikris, en ekonomisk kris och en klimatkris.
Energikrisen och den ekonomiska krisen följer av att världen förbrukar fem tunnor olja för varje ny som vi hittar:
– Titta om oljeindustrin bygger fler riggar eller raffinaderier – nej! Om det skulle finnas mycket reserver skulle man satsa på att få upp dem, säger Martin Saar.

Samtidigt som oljetillgångarna minskar ökar efterfrågan. Detta beror dels på den globala befolkningsökningen, dels på den snabba ekonomiska tillväxten i länder som Kina och Indien.
Parallellt med den tilltagande oljebristen har vi också klimatkrisen som innebär att vi kraftigt måste minska våra utsläpp av koldioxid:
– Vi måste gå från åtta ton till två ton per världsmedborgare till år 2050, säger Martin Saar.
För att ersätta oljan och för att minska utsläppen av växthusgaser behövs det mer biobränslen. Men samtidigt minskar åkerarealen på grund av den ökenspridning som följer av ett allt varmare klimat, påminner Oscar Kjellberg.
Det blir alltså allt svårare att få jordarealen att räcka för såväl matproduktion som energiproduktion:
– Vi har en kamp mellan jordens 840 miljoner bilförare och 2 miljarder människor som svälter eller lever på svältgränsen, säger Martin Saar.
Ett exempel på det är att priset på majs har ökat med 50 procent som en följd av ökad efterfrågan på majsbaserad etanol.
– Markägarna blir framtidens oljeshejker, tror Martin Saar.

De menar båda att vi måste gå från ett högenergisamhälle till ett lågenergisamhälle på några årtionden. Det kommer att påverka vår ekonomi:
– När priset på energi stiger ökar också allt annat. Det är svårt att få tillväxt med en lägre energitillgång, tror Oscar Kjellberg.
Martin Saar tror att vi dessutom är i början av en ekonomisk kris. En orsak till det är den "värdepappersifiering" av lån som bankerna bedrivit på senare tid för att upprätthålla en ekonomisk tillväxt. Det har lett till att bankerna lånat ut allt mer pengar till hushåll med dålig återbetalningsförmåga.
När nu många av de ekonomiskt svagare låntagarna inte kommer att kunna betala tillbaka är risken stor att hela systemet brakar samman, menar Martin Saar.
– Det ser ut att det blir tidernas kris år 2008.

Fakta: 

Hushåll lär sig minska på fossila bränslen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hushåll lär sig minska på fossila bränslen

Hushållen som ingår i projektet Konsumera smartare sysslar med komplicerade frågor om energi och ekonomi. För att klara det får de diskutera sina framtidsbilder i idésmedjor.

Stockholms Fria

Mer luft i däcken ska ge grönare stad

De flesta bilar körs med för lågt däcktryck. Detta ökar utsläppen, ger högre bränslekostnader och gör att däcken slits ut fortare. Nu pågår en kampanj som ska få bilister att köra med rätt tryck i däcken.

Stockholms Fria

Stadsutglesning i Stockholm

15 procent av Stockholmsregionens nya bostäder tillkommer genom att fritidshus permanentas. Detta i kombination med etablerandet av stormarknader i utkanten av tätorterna ökar regionens bilberoende.

Stockholms Fria

Stockholm planerar för förändrat klimat

Framtidens klimat tros för Stockholms del innebära fler värmeböljor på somrarna och risk för översvämningar under vinterhalvåret. En konsekvens av klimatförändringarna är att vattenkvaliteten kan försämras påtagligt.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu