Fria.Nu

Mental mardröm över för rysk aktivist

Efter sex veckors fångenskap släpptes i går måndag aktivisten Larisa Arap från mentalsjukhuset i Apatity på Kolahalvön. Hon hade i en tidning kritiserat psykvården i regionen. Fallet är fullt av bisarra omständigheter och påminner om Sovjettidens rutinmässiga "vård" av oliktänkande.

- Larisa var hos frisören i dag. Hon är överlycklig över att vara fri. Ni förstår själv att en människa som tagit sig igenom en sådan mardröm är utomordentligt lättad, säger Jelena Vasiljeva, regional ledare för oppositionsrörelsen Förenade civila fronten och den person som lett kampen för att Arap skulle släppas.
Det var den 5 juli som den 49-åriga Murmanskbon Larisa Arap greps av polis och spärrades in på mentalsjukhus. Hon hade i en intervju publicerad i den oppositionella tidningen Oliktänkarnas marsch den 8 juni anklagat psykvården i regionen för att spärra in friska människor och begå övergrepp mot minderåriga.
När hon några veckor senare besökte en vårdcentral för att förnya sitt körkort kände, enligt hennes anhöriga, läkaren Marina Rekisj igen henne som källa till artikeln. Rekisj ringde polisen och Arap fördes till en lokal psykmottagning där hon spändes fast vid en brits och tvångsmedicinerades.
Enligt de anhöriga har flera läkare gjort klart för dem att Araps kritiska artikel var orsaken till tvångsvården.
- Det har läkarna i Murmansk sagt till Larisas dotter Taisia och det har överläkaren på regionsjukhuset i Apatity, Evgenij Zenin, sagt till mig flera gånger, säger Jelena Vasiljeva.
Dotter Taisia har också blivit av med sitt jobb på en lokal bank.
Fallet har rönt stort intresse hos utländsk media, men i Ryssland har bara någon enstaka tv-kanal rapporterat om det.
- Det här är en återgång till den sovjetiska modell där psykiatriska institutioner användes som straffanstalter, säger ordföranden i Rysslands Oberoende psykiatriska förbund, Jurij Savenko, till Chicago Tribune.
Frisläppandet i måndags i staden Apatity, 20 mil från Murmansk, skedde helt oväntat.
- De släppte bara ut Larisa i en tunn kappa och tofflor, utan några papper, utan att ringa oss, utan någonting. Av en slump var hennes man Dimitrij i staden för att ordna något inför överklagandeförhandlingen i morgon, och kunde ta med henne hem, berättar Jelena Vasiljeva.
Den 18 juli och senare den 10 augusti fastslog en regional domstol att Larisa Arap skulle tvångsvårdas för att hon utgör en fara för sig själv eller andra. Domarna har fått skarp kritik av människorättsaktivister för att vara ogrundade och bryta mot processlagstiftningen eftersom de ägt rum för sent efter omhändertagandet. Den 10 augusti träffade också en tillrest expertkommission från Rysslands ombudsman för mänskliga rättigheter Larisa Arap. De fann att tvångsvård var onödig och direkt skadlig och krävde att domaren skulle skicka hem henne, men utan resultat.
- Men i söndags lyckades jag träffa Larisa tillsammans med en journalist från amerikanska Newsweek. Överläkaren Zenin sa till oss att han struntar i alla utomstående och gör som han vill. Men sen plötsligt och oväntat släpptes hon, säger Jelena Vasiljeva.
- Nu behöver Larisa vila och rehabilitering. Ärligt talat hoppas vi att hon kan få komma till ett vilohem utomlands, kanske i Sverige.
Rörelsen som Larisa Arap är aktiv i, den Förenade Civila Fronten, är liten men välkänd tack vare sina spektakulära demonstrationer och den öppenhjärtiga kritiken mot president Putin från dess grundare, den före detta schackvärldsmästaren Garri Kasparov. I en artikel i tidskriften Foreign Policy nyligen sa den före detta KGB-officeren Oleg Kalugin att Kasparov är en av få starkt uttalade kritiker av Putin i dag och att Kasparov svävar i stor fara på grund av detta.
Enligt människorättsorganisationen Fonden för Glasnost skydd har på senare år en handfull journalister, och ännu fler andra personer som utmanat lokala och regionala myndigheter, spärrats in på mentalsjukhus. Senast den 14 augusti rapporterades att en medlem av det oppositionella Nationella bolsjevikpartiet förklarats mentalt ofärdig och skrivits in på mentalsjukhus utan att vara sjuk.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Georgien ett fiasko för USA

Kriget i Georgien är inte bara en tragedi för hundratusentals människor. Det är också ett strategiskt och prestigemässigt magplask för USA. I åratal har man beväpnat och tränat georgierna, bara för att tvingas se på när de krossas av Ryssland.

Osäker utgång när kirgizer går till val

I morgon går Kirgizistan till parlamentsval. Grovt valfusk rapporteras i den fattiga bergsrepubliken, som kan sägas vara splittrad mellan de som försöker rösta för stabilitet och de som försöker rösta mot korruption.

Helsingfors-bor ockuperar hus för att få ett eget kulturhus

I Helsingfors vill en stor grupp människor ha ett kulturhus som de själva bestämmer om. De har ockuperat flera hus sedan i somras. Polisen kastar ut dem varje gång. Men allt fler tycker att de ska få sitt kulturhus. Sesam har träffat ett par hus-ockupanter.

Ihärdiga husockupationer i Helsingfors

En våg av husockupationer i Helsingfors har sedan sommaren krävt ett gräsrotsstyrt kulturcentrum. I dagarna väntas årets sjätte vräkning, men stödet for aktivisterna har växt hos staden och allmänheten.

© 2024 Fria.Nu