• I Fältbiologernas lokalgrupp i Borås sitter Cajsa Carlsson, Karin Ekelund, Lovisa Vikstrand, Simon Alvhage och Ludvig Karlsson i styrelsen. De tycker att naturen skapar både gemenskap och miljömedvetenhet.
  • Vanligtvis går hajkerna ut i naturen utanför Borås men även i stadsparken finns det mycket att upptäcka.
  • För Ludvig Karlsson startade naturintresset på allvar när han började på Adventure-programmet på Bäckängsgymnasiet. Nu sitter han med i styrelsen i Fälstbiologernas lokalgrupp, FBI.
Landets Fria

”Man kan bara släppa allt plugg och njuta”

För medlemmarna i Fältbiologernas lokalgrupp i Borås är aktiviteterna i naturen ett välkommet avbrott från en stressande skolmiljö.

En rostbrun matta av boklöv täcker marken i Annelundsparken i centrala Borås.

– Om man tittar efter finns här många olika växter och djur, fastän det är en park mitt inne i stan. För många som bor i staden är detta den enda referensen de har till skogen. Vi vill försöka få de som inte är så vana att komma ut, visa dem vad man kan göra och hur man kan ta hand om naturen, säger Cajsa Carlsson.

Tillsammans med Lovisa Vikstrand, Karin Ekelund, Simon Alvhage och Ludvig Karlsson sitter hon i styrelsen i Fältbiologernas lokalklubb FBI i Borås. På åtta år har föreningen växt från några få engagerade till över 130 medlemmar.

Möjligheten till avslappning från en stressande skolmiljö är det bästa med att komma ut i naturen, menar de.

– Den friska luften ger en härlig känsla och när det är mycket i skolan så kan man slappna av, säger Simon Alvhage.

– I skogen finns inga datorer, inga telefoner, inget som gör att man känner ”just det, nu måste jag göra det här också”, man kan bara släppa allt plugg och allt som kan vara stressigt och njuta i stället, säger Ludvig Karlsson.

– Det gör att man orkar med skolan långsiktigt, säger Cajsa Carlsson.

Föreningen är knuten till Bäckängsgymnasiet och flera av medlemmarna går på det vildmarksorienterade gymnasieprogrammet Adventure där bergsklättring, dykning, vildmarksliv och överlevnad är en del i undervisningen.

Genom att arrangera exkursioner och utflykter i omgivningarna får de andra elever på skolan att upptäcka vad naturen har att ge.

– Vi lägger ut vilka aktiviteter vi ska göra på Facebook så att de som vill ha lite spänning i vardagen kan hänga med oss ut, säger Simon Alvhage.

Mest folk drar den årliga cykelhajken, som i höstas gick till Hultafors, fem mil utanför Borås. Ett 20-tal elever från olika klasser följde med.

– Ibland bygger vi våra egna vindskydd och vi lagar mat över öppen eld. Det uppskattas mycket att få träffa elever från andra klasser och att leva enkelt ute i naturen, säger Cajsa Carlsson.

Miljöengagemanget föds genom att vara ute och uppleva naturen, menar de, och hoppas att exkursionerna kan så ett frö av medvetenhet hos ungdomarna som deltar.

– Alla värnar om en hållbar utveckling och att våra barn ska få uppleva det som vi får ta del av. Vi försöker vidarebefordra den tanken till dem som följer med på våra hajker. Vi tar hand om skräp, äter ekologiskt och visar på alla möjligheter naturen kan ge när vi är ute.

Vilken tycker ni är den viktigaste miljöfrågan?

– Jag tycker nedskräpning och plast som hamnar i naturen. Och att alla måste förstå att ens handling ger fotspår, säger Lovisa Vikstrand.

– Vi måste få folk att förstå att alla måste bidra, säger Karin Ekelund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu