• En oljearbetare i staten Colorado i USA.
Skånes Fria

Universitetsanställda vill ha fossilfria investeringar

Nära 200 anställda på Lunds universitet krävde i ett öppet brev nyligen ett totalt stopp för universitetets investeringar i fossil industri.

Kampanjen Fossil free har under knappt två år arbetat för att universitetet i sin investeringspolicy ska utesluta placeringar i företag som utvinner kol, olja eller fossilgas. Tidigare har omkring 2 000 studenter skrivit under kravet.

Nu följer de anställda efter och i ett öppet brev som i nuläget undertecknats av 183 menar de att ett stopp för investeringar i fossilindustrin är det enda rätta mot bakgrund av dagens kunskap om dess effekt på klimatet.

Lars Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds universitet samt huvudförfattare till FN:s klimatpanel IPCC:s rapport om förnybara energikällor, är en av undertecknarna.

– Att investera i fossilindustrin är inte bara oetiskt utan också korkat i ljuset av ambitionerna att mildra klimatförändringen. Motsatsen, ren teknik, växer snabbare och ger bättre resultat både för ekonomin och miljön, säger han i ett pressmeddelande.

Rektor Torbjörn von Schantz har inte haft tid att svara på frågor innan publiceringen men på sin blogg skriver han att klimatfrågan inte är enkel och att inte investera i fossilbränsleinriktade företag kan ha både för- och nackdelar.

Förra året beslutade styrelsen, efter påtryckningar, att sälja fondinnehavet i det ryska gasbolaget Gazprom.

”Vi har i dag, vad vi vet, inga direktinnehav som kolliderar med Fossil Frees uppfattning om lämpliga placeringar,” skriver Torbjörn von Schantz.

Universitetets pressavdelning meddelar att frågan om universitets placeringspolicy ska diskuteras på styrelsemötet i juni.

Tidigare i år beslutade Chalmers tekniska högskola och Jönköpings högskola att man inte ska investera i fossilindustrin.

– Vi hade hoppats på mer positiv respons av rektorn. Ett liknande beslut av Lunds universitet skulle vara ett viktigt ställningstagande som jag tror skulle påverka fler att gå samma väg, säger Lisa Brand från kampanjen Fossil free.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu