• Stockholmsfotbollen kämpar med resultathets och konkurrens.
Stockholms Fria

Nya regler ska leda till snällare ungdomsfotboll

Stockholms fotbollförbund inför nya regler för att stoppa den utbredda resultathetsen i distriktet. Bland annat ska inte hela lag få ställa upp i serier för högre åldrar.

Varje år möts Stockholms fotbollsklubbar på det regionala fotbollförbundets representantskapsmöte. Det är dessa möten som bestämmer vilken inriktning regionens fotboll ska ta. När det gäller ungdomsfotbollen har mötet stora möjligheter att sätta upp egna spelregler. Och inför varje möte pågår diskussioner om hur ungdomsfotbollen ska bli bättre, och hur den ska kunna skydda ungdomarna från resultathetsen som finns i Stockholmsområdet i dag.

Ett av de största besluten var en ny åldersregel. I dag är det vanligt att extra ambitiösa lag spelar i en serie mot ett år äldre lag. Tanken är att det ska vara utvecklande, men på senare tid har det kommit högljudda protester mot det, inte minst sedan Hammarby spelat med ett två år yngre lag. Detta fick Enskede att i protest ställa upp med ett ännu yngre lag, som förlorade med 32-0, för att visa det absurda i dagens praxis.

Nu bestämde representantskapet att det inte längre ska vara tillåtet med hela lag i fel årsklass. Minst halva laget måste ha rätt ålder för den serie de spelar i.

Björn Eriksson är förbundschef på Stockholms fotbollförbund. Han tycker att det var ett bra beslut, men att det var tråkigt att behöva ta det.

– I den bästa av världar ska vi inte behöva ta de här besluten. Det ska ju vara sunt förnuft som gäller när man spelar mot varandra i ungdomsfotbollen men vi har en miljö i dag där vi har ganska mycket resultathets, säger han.

Han säger också att förbundet tror på att elvaåringar ska möta elvaåringar och så vidare, men med möjlighet för enstaka spelare att utmana sig själva och prova spel med ett lag i en högre ålder.

– Det finns över hundra lag som spelar i fel serie i Stockholmsområdet i dag bara för att testa på elvamannafotboll tidigare. Men vi menar att det finns en tid för att spela sjumanna och det finns en tid för att spela elvamanna. Man kan bli en duktig spelare när man är 18 även om man inte hetsar i elvaårsåldern, säger Björn Eriksson.

Det verkar som om den här speciella hetsen är ett storstadsfenomen, framför allt i Stockholm. I Göteborg infördes samma regel för flera år sedan och på mindre orter har det aldrig fått den omfattningen som finns här.

– Det som skiljer oss från övriga landet tror jag är att vi har en annan konkurrens. Vi har flera storklubbar. Det är inte bara de som driver det här, men AIK, BP, Hammarby och Djurgården konkurrera med varandra och då söker man resultat i tidiga åldrar, säger Björn Eriksson.

Åldersbeslutet fick ändå ett stort stöd i distriktet.

– Det var en ganska hetsig diskussion på mötet, men när vi väl kom till beslut är min känsla att kanske 75-80 procent av klubbarna stod bakom det beslutet.

Ett annat stort beslut blev att ungdomsfotbollen helt kommer att sluta med upp- och nerflyttning mellan olika serier. Nu kommer det att bli fri anmälan för alla lag till de nivåer som lagen vill spela på.

– Där kan jag säga att hundra procent av klubbarna var för. Vi säger ju att det finns ett tävlingsmoment i matcherna kvar och vi kommer fortfarande att räkna samman serierna. Men vissa matcher blir för viktiga när det ligger en upp- eller nerflyttning i potten och det är lätt att det missbrukas, säger Björn Eriksson.

Det händer också mycket annat i ett ungdomslag mellan säsongerna. Vissa lag slås ihop, andra förlorar spelare eller får några nya. Då kan man välja den serie som passar laget. Resultatet blir fler jämna, roliga och utvecklande matcher.

Det pratas mer och mer om hetsen inom ungdomsidrotten, men Björn Erikssons bild av utvecklingen är ändå positiv.

– Min känsla är att hetsen i ungdomsfotbollen är på väg att gå tillbaka. Fler och fler klubbar väljer bort att ha ett förstalag i unga åldrar. Fler och fler klubbar går emot resultathetsen. Det är långt i från alla klubbar, men trenden är sån. Nu hoppas vi att de här nya besluten kommer att bidra till det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu