• På flera arbetsplatser protesterades det under våren mot Sverigedemokraternas valturné, och bland andra brandmän mot rasism bildades.
Fria Tidningen

Fackförbund tar avstånd från SD

Det pratas ibland om en pågående normalisering av Sverigedemokraterna, där de i vissa forum behandlas som vilket parti som helst. Samtidigt tar många organisationer och grupper tydlig ställning emot dem, bland andra över tjugo fackförbund.

Nästan hälften av alla fackförbund inom LO, TCO och SACO förbjuder sverigedemokrater att ha förtroendeuppdrag i förbundet, enligt en enkätundersökning DN har gjort. Främst är det LO:s förbund som tar avstånd från partiet, där 12 av de 14 förbunden säger nej till att en person som företräder Sverigedemokraterna, samtidigt kan ha ett förtroendeuppdrag. I TCO, som är politiskt oberoende, säger sex av förbunden nej och bland SACO:s förbund är antalet fem.

Handelsanställdas förbund var det enda LO-förbund som i DN:s enkätundersökning svarade ja på frågan om det gick att förena att företräda SD och samtidigt ha ett förtroendeuppdrag i facket. Susanna Gideonsson, första vice förbundsordförande i Handels, menar att de inte kan döma folk på förhand.

– Vi har ingen åsiktsregistrering och så länge man delar våra värderingar agerar inte vi som förbund. Om personen faktiskt går ut och gör något som bryter mot våra värderingar får vi ta ställning till det då.

Flera av de andra LO-förbunden menar att Sverigedemokraternas värderingar inte går ihop med förbundets, och att det är därför de säger nej. Susanna Gideonsson håller med i fråga om värderingarna, men menar ändå att de måste ta ställning på individnivå – och att det först kan bli aktuellt med uteslutning den dag någon agerar i strid med Handels värderingar.

Fackförbunden är inte de enda som aktivt tagit ställning mot SD de senaste månaderna. SD:s valturné under våren utlöste en våg av arbetsplatsprotester på bland annat brandstationer och sjukhus, och brevbärare visade tydligt sitt missnöje med att behöva dela ut partiets material inför EU-valet. Men samtidigt diskuteras ibland också om det sker en normalisering av partiet, att de släpps in i allt fler forum och behandlas som vilket parti som helst. Bland annat riktades kritik mot detta efter Almedalsveckan.

Anders Hellström vid Malmö Högskola forskar bland annat kring populism och nationalism och han poängterar främst att det sker en ökad polarisering, som vi kommer att se mer av inför riksdagsvalet.

– Sverigedemokraterna säger sig företräda vanligt folk, men hos vanligt folk finns ett stort motstånd mot dem. Det är inte eliten mot folket, utan det är en kamp folk emellan som väcker starka känslor i båda ändar.

Om det på senare tid har skett ett ökat offentligt avståndstagande menar Anders Hellström är svårt att säga. Men att nästan hälften av fackförbunden tar tydlig ställning emot SD förvånar honom inte.

– Sverigedemokraterna har blivit en symbolfråga, antingen är du med eller emot. Du är sverigedemokrat, eller så är du motsatsen. SD använder en väldigt känslosam retorik, och det gör även motståndarna.

Fakta: 

Fler ställningstaganden

Lokaluthyrare

Organisationen Folkets Hus och Parker skärpte sin uthyrningspolicy och uppmanade sina medlemmar att inte längre hyra ut lokaler till Sverigedemokraterna. Enligt den tidigare policyn var det inte tillåtet att uttrycka främlingsfientliga åsikter under möten i deras lokaler. Men eftersom det var svårt att kontrollera kan lokaluthyraren nu säga nej på förhand, efter att till exempel ha tagit del av ett idéprogram. 

Yrkesgrupper

Brevbärare
Inför EU-valet skickade Sverigedemokraterna ut material, som av Postnord paketerades som ”samhällsinformation”. Facebook-gruppen Brevbärare mot rasism, där brevbärare som var tvungna att dela ut SD:s material uttryckte sitt missnöje, bildades snabbt. Postnord backade sedan delvis, och menade att de i framtiden inte skulle paketera materialet som ”samhällsinformation” om endast ett parti fanns representerat. Däremot kommer de inte att lägga någon värdering i vilket material de delar ut så länge det håller sig inom lagen. 

Brandmän
Brandmän mot rasism startades i april då SD planerade en valturné där Jimmie Åkesson bland annat skulle besöka olika arbetsplatser. På sociala medier har de fått stor spridning, och andra yrkesgrupper har kunnat skicka in bilder där de också tar avstånd från rasism. Där finns allt från IT-chefer, till plåtslagare och kockar mot rasism representerade. Andra yrkesgrupper protesterade också mot SD:s besök på deras arbetsplatser, bland annat vårdpersonal.

Medier
Dala-Demokraten säger nej till att trycka annonser med SD som avsändare. Även tidningen Folket, en lokal veckotidning som bevakar Eskilstuna kommun, väljer att inte ta in annonser från SD.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu