Debatt


Vänsterpartiet i Malmö
  • Debattörerna vill inte se någon fortsatt bevakning med företaget G4S av Malmö stad.
Skånes Fria

Förnya inget avtal med G4S

Med full kraft rullar Israels ockupation av Palestina vidare. Dagliga attacker i det fullskaliga kriget mot Gaza som levt under sju års blockad fortsätter att skörda civila dödsoffer. I detta läge måste Malmö stad avsluta allt samarbete med säkerhetsföretaget G4S. Det skriver två representanter från Vänsterpartiet i Malmö i veckans debatt.

För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att med alla medel agera mot Israels illegala ockupation av Palestina. Det är inte tillåtet för en kommun att bedriva utrikespolitik, men det är tillåtet att välja vilka företag man gör affärer med. Malmö stad upphandlar varor och tjänster av olika företag. Enligt Vänsterpartiet bör det råda starka etiska regler kring vilka företag som används av kommunen. Ett sådant krav är att företaget inte ska arbeta på ockuperad mark.

I dag anlitas G4S av Malmö stad, ett bevakningsföretag som bevakar skolor och andra kommunala verksamheter. G4S har verksamhet i Israel och hjälper den israeliska staten med ockupationen av Gaza och Västbanken. De levererar bland annat säkerhetsutrustning till muren och hjälper till att driva fängelser.

I den engelska tidningen The Guardian uppmanade nyligen ett antal kända människorättskämpar, till exempel regissörerna Ken Loach och Mike Leigh samt den förre sydafrikanska ärkebiskopen Desmond Tutu till en bojkott av företaget. Vi i Sverige och Malmö kan inte ha ett företag som vaktar våra skolor och som samtidigt deltar i den israelsiska massakern på palestinska barn.

För oss vänsterpartister är den internationella solidariteten viktig i alla sammanhang. Det är nu upp till bevis för Malmö stads etiska upphandlingar. Ska vakttjänster upphandlas av ett av de mest oetiska företagen eller ska den internationella solidariteten segra? Upphandlingen avgörs nu den närmaste månaden.

För oss vänsterpartister är svaret självklart. Vi kan inte göra affärer med företag som har blod på sina händer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu