Synpunkten


Anders Chorell
Fria Tidningen

Snart är det val igen

Vilseled oss och kalla det reklam”. Poeten Claes Andersson skrev en gång en dikt om hur orden, det politiska språket används för att kontrollera oss. Rader av typen ”Förtingliga oss och kalla det levnadsstandard”, ”Gör oss hemlösa och kalla det regionplanering” förklarar att det viktiga är vad saker och ting kallas. Jag tänker titt som tätt på den där dikten när jag tar del av mediebruset. Det är ju inget konstigt det där att orden är en viktig del av politikens metod. Ibland blir jag till och med förbannad på våra politiker för att de är så dåliga retoriker. Men ändå, det kan väl inte bara handla om orden?

”Ljug för oss och kalla det ordets frihet” För ett antal år sedan blev det ett hejdlöst hallå om att vänsterpartiets partiledare kallade sig kommunist. Att han kanske till och med var kommunist och på vilket sätt han i så fall var det var inte intressant. När Lars Ohly till slut började kalla sig socialist var allt hunky dory. Men förändrades därmed Ohlys eller vänsterns politik? Och var det förresten inte så att kommunisterna i det gamla östblocket själva kallade sig socialister?

”Bedra oss och kalla det inkomstpolitik” Men ibland är det bara orden som spelar roll. En skurgumma kan färdas till oanade höjder via städare och lokalvårdare ända till en hushållsnära tjänst om det riktigt vill sig. Men F-skattsedel eller inte så måste städaren hur som helst ta rätt på andra människors skit.

Och frågan som sällan ställs i det sammanhanget är väl vem som städar och vem som smutsar ner. Eller fråga kan man ju göra, men det verkar svårt att få ett svar.

”Håna vårt arbete och kalla det förtidspension” Min pappa är sjukpensionär. Jag vet att det heter något annat nu för tiden, men orkar inte hålla reda på det nästintill orwellska nyspråket. I enlighet med det som skamlöst kallas arbetslinje ska han och ett otal andra straffas för att de inte längre kan arbeta. I vissa fall tvingas de till och med att jobba, trots sjukdom. För det ska ju löna sig att arbeta, gubevars.

Jag fattar det inte, under olika perioder i mitt liv har jag fått a-kassa, studiemedel och socialbidrag. Och tro det eller ej, men jag har alltid fått mindre pengar då än när jag har arbetat(!). Uppenbarligen är det dock inte lika viktigt att det ska löna sig i längden att arbeta.

Men visst låter det fint, arbetslinje? Nästan lite marxistiskt: ”den som inte arbetar, ska heller inte äta”. Fast ni har väl märkt det nu, bakom de fagra orden och ett nytt arbetarparti döljer sig samma gamla högerspöke. Och frågan är väl vad man egentligen menar med att arbeta.

I årets valrörelse kommer samma människofientliga fyrkantspolitik som Claes Andersson bävade för, återigen kläs i nya sköna ord. För när den arbetslösa står till arbetsmarkadens förfogande och socialbidrag kallas försörjningsstöd så är det för vissa som så att en förändring har skett. Jag funderar mest på vem som fick betalt för att byta namn på saker och ting och hur mycket det kostade.

”Förtryck oss och kalla det demokrati” Jag beundrar verkligen skickliga retoriker. Men kännetecknet på en sådan är ju ändå att den har något att säga. Jag känner däremot av politikernas väljarförakt när de istället för att byta politik bara väljer nya ord på gamla saker. Det var väl inte därför de valdes som representanter för folket?

Jag funderar mest på vem som fick betalt för att byta namn på saker och ting och hur mycket det kostade.

Fakta: 

<h2>Anders Chorell är fristående krönikör för Fria Tidningen.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Kungahuset in i vår tid

Kungahuset har ju varit på tapeten som aldrig för det senaste året. Det har varit bröllop, kaffeflickor, pensionsfödelsedagar och porrklubbsbesök. Funderar på om de blåblodiga någonsin haft ett så hektiskt år. Det skapar ett fascinerande medielandskap, för ett kungligt bröllop gör varje respektabel tidning till en sladdrig skvallerblaska och ger man ut en avslöjande bok förvandlas samma tidning till en moraliskt upprörd tabloid.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Lördagar i mars

Ibland vaknar jag på morgonen och har färdats bakåt i tiden. Det är lördag 1 mars 1986, jag har gått upp före mina föräldrar. I väntat på Gomorron Sverige dricker jag choklad och läser i senaste Bamsetidningen. Jag är elva år. Just den här morgonen, som ni vet, blir det inget Gomorron Sverige och alltså ingen tecknad film. Programmet är inställt på grund av att Olof Palme har mördats under natten.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

90-talet revisited

På sistone har jag tänkt mycket på 90-talet. Det sägs ju ibland att allt går i cykler, det som är inne i dag är ute i morgon och så håller det på. Den populärkulturella evighetsmaskinen är 60-talet som kommer och går mest hela tiden i mode och musik. Den där John Lennon kunde snickra popmelodier. Men nu är det 90-talet som är på uppgång. Mycket märkligt. Marcus Birros bok Att leva och dö som Joe Strummer fick mig att inse att man kan vara nostalgisk kring 90-talet. Men det var ju alldeles nyss? Det är en bitterljuv känsla att förstå att man håller på att bli gammal.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu