• Sofia Lind har vunnit Vasaloppet fyra gånger.
Fria.Nu

Sofia Lind vinner i det långa loppet

Visste ni att Sverige har en skid-åkare som under de senaste nio åren vunnit Vasaloppet fyra gånger och dessutom kommit tvåa fyra gånger? Anledningen till att 99,9 procent svarar nej beror nog mest på att Sofia Lind, som hon heter, är kvinna.

Skidor, nordiska grenar (SFT) Sofia Lind som tävlar för Åsarna IK, har följande imponerande placeringar, i det nio mil långa loppet från Sälen till Mora: 1, 1, 8, 1, 2, 2, 2, 2, 1! Den första segern brukar dock inte alltid räknas, då man inte hade någon officiell damklass. Hur som helst: hade det varit någon i den manliga klassen som presterat dessa reultat, så hade få varit ovetande om det.

- Ja, det är ju en enorm skillnad ifall man är kille eller tjej. Hade man varit kille hade man fått både mer uppmärksamhet och fler sponsorer. Visst hade det varit roligare att vara kille, ifall man tänker på det sättet. Att det är så här beror framför allt på traditionen. Damerna åker ju tillsammans med herrarna och fokus ligger hela tiden på killarna som är först i spåret. Väldigt lite sägs om oss tjejer. Sedan är det även medias fel. Visst borde man från mediahåll kunna jobba lite mer för att uppmärksamma oss tjejer, menar Sofia Lind.

På söndag går Vasaloppet för 81a gången och Sofia satsar på att ytterligare en gång vara först ned till Mora.

- Ja, visst hoppas jag på seger, men det är många faktorer som spelar in. Avgörande är vilken form jag är i på söndag, och hur bra skidorna går. Sedan beror det ju på vilka som ställer upp för start på söndag. Jag tror dock att fjolårstvåan Cristina Paluselli från Italien blir det största hotet, menar Lind.

Nyligen avslutades VM i Oberstdorf där det var ganska blygsamma svenska resultat på damernas tremil som är den längsta mästerskapsdistansen. Sofia är kritisk till landslags-uttagningen på denna sträcka.

- Att tre mil är den längsta distansen på VM är lite märkligt. Det är sällan vi åker just tre mil. Vi har egentligen inga långa lopp för att kvalificera oss till tremilen på VM eller OS. Det är de tjejer som är bäst på kortare distanser som även får åka tremilen på mästerskapen, vilket gör att vi långloppsåkare egentligen aldrig får chansen, hävdar Lind.

Lind gillar mest lopp som är betydligt längre än tre mil. Tjejvasan som är ett av de få lopp som går över 30 km har hon aldrig lyckats vinna. Förra helgens försök slutade dock i en andraplats, där hon blev knappt besegrad i spurten mot Sofia Bleckur från Rättviksklubben IK Jarl.

- Jag har satsat på långa lopp eftersom jag tycker att jag har en naturlig talang för det. Jag brukar nämligen aldrig gå in i väggen. Dessutom är stakåkningen en av mina starkaste sidor, vilket är särskilt värdefullt i de långlopp som går i klassisk stil, säger Sofia Lind.

Ifjol vann Lind på 4.20.28, en tid som är bara några få minuter från vasaloppsrekordet.

Fyra timmar är ändå en ganska lång tid. Vad tänker man på när man är ute i spåren i över fyra timmar?

- När man åker så långt som nio mil kan det ibland hända att man blir ofokuserad och börjar tänka på andra saker. Det är något man jobbar med. Ska det gå bra är det dock viktigt att man är fokuserad på loppet, och framför allt att man tänker positiva tankar.

Sofia Lind är 29 år och bor på Frösön i Östersund. Hon har vid sidan av skidorna utbildat sig till byggingenjör. Att hon satsat på en idrott som kostat henne både mycket tid och pengar är inget som hon ångrar.

- Nej, jag vet inte om jag någon gång har ångrat min satsning på skidor. Det är underbart att åka ut på fjällen när det är fem minusgrader och solsken. Det hade inte alls varit samma sak att springa ut på en fotbollsplan och spela fotboll. Visst kan jag ibland tänka att det skulle ha varit optimalt att hålla på med fyra sporter samtidigt, men jag har aldrig velat byta bort skidåkningen, säger Lind.

- Efter skidkarriären kommer jag inte att flytta tillbaka till Uppland där jag kommer ifrån. Jag kommer att fortsätta att bo någonstans i Norrland. Här uppe är det mycket bättre vintrar med bättre snötillgång, avslutar Sofia Lind.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En juste lirare i en machosport

Mikael Johansson gör sin femtonde säsong i Djurgården och är en av elitseriens mest rutinerade spelare, men också en av de 'snällaste' i den sport som den senaste tiden har fått mycket kritik för sin grabbighet.

Karlsson tror på svenskt guld

Svensk bandy har lagom till VM, som startar i ryska Kazan i morgon, fått ett nytt affischnamn. David Karlsson heter han, och har gjort mål i 21 raka seriematcher för Hammarby i år, vilket är svenskt rekord.

Mohamed vill vinna över kenyanerna igen

Under OS i Aten var det många som charmades av den offensivt löpande Mustafa Mohamed från Ljungskile. I morgon planerar han att besegra sina antagonister från Kenya, då han springer Lidingöloppets tremil.

Ingen promenadseger i EM-kvalet tror Elin Ekblom

På midsommardagen spelar damlandslaget EM-kval mot Italien. En av dem som kämpar för att ta en plats i den blågula elvan är Elin Ekblom, mittfältaren från Hammarby som för snart tre år sedan var proffs i Barcelona.

© 2024 Fria.Nu