• När David Karlsson klipper till blir det ofta resultat.
Fria.Nu

Karlsson tror på svenskt guld

Svensk bandy har lagom till VM, som startar i ryska Kazan i morgon, fått ett nytt affischnamn. David Karlsson heter han, och har gjort mål i 21 raka seriematcher för Hammarby i år, vilket är svenskt rekord.

David Karlsson arbetar som säljare, spelar bandy och är blott 23 år. Landslagsdebuten skedde för en dryg månad sedan. Som den notoriske målskytt han är gjorde han Sveriges första mål mot de finska världsmästarna. David Karlsson vill dock tona ner förväntningarna inför VM.

- Det är få spelare som går in och dominerar i landslaget. Det är skillnad i tempot och det krävs tid för att växa in i rollen som landslagsspelare. Se bara på Zlatan! Även för honom tog det tid innan han kunde dominera i landslaget.

David verkar vara en närmast komplett spelare; teknisk och med bra bollsinne. Dessutom har han ett bra skott, gör många mål på hörnor och är skridskosnabb. Följdriktigt får han problem när han ska svara på vilka som är hans svagheter.

- Jag koncentrerar mig på det som är bra och tänker inte på mina svagheter. Min strategi är att försöka träna på det jag kan för att bli ännu bättre.

Förbundskaptenen Kenth Hult-qvist har tidigare fått kritik för att inte släppa fram nya spelare. I år tog han med hela fem VM-debutanter, men kritiken har inte uteblivit, då han tagit med den 40-årige Sandvikenspelaren Pelle Fosshaug. Fosshaug fick ifjol långa avstängningar och hann bara spela sex matcher efter senaste avstängningen innan han blev uttagen till VM.

- Jag tycker att det är rätt att Fosshaug är med i VM, anser David Karlsson. Han har varit en av världens bästa spelare och är fortfarande en av Sveriges bästa. Pelle brukar vara bäst när han är på gränsen till att göra något dumt. En likgiltig spelare är ingen bra spelare.

Kampen om VM-guldet har länge varit en kamp mellan Sverige och Ryssland. Ifjol lyckades dock Finland ta guld. Var det en engångsföreteelse?

- Finland är redan förbi oss. Något annat kan man inte säga. Det är ju de som är världsmästare, hävdar Karlsson.

Trots detta tippar David Karlsson blågult i topp i årets VM:

- Jag tror ändå att det blir vi som tar hem guldet i år. Ryssland blir tvåa och Finland får nöja sig med bronset. I det ryska laget får vi se upp med Mikhail Schvestnikov. Han är den bästa spelaren bland våra motståndare.

Bandyvärlden växer. I år är det 12 lag som spelar VM. Mongoliet gör sitt första VM och USA är för första gången med i A-gruppen. Ger det något att spela mot nya så kallade 'blåbärsnationer'?

- Jag har faktiskt ingen aning om hur bra USA är. Jag har aldrig spelat mot dem. Men visst är det bra att det kommer med fler länder. Ifall bandy ska bli en OS-gren så är det viktigt att fler länder börjar spela bandy. Tyvärr räknar de som bestämmer över OS-grenarna endast antalet utövande nationer. Ta en sport som Skeleton till exempel. De får vara med i de olympiska spelen trots att det finns fler aktiva bandyspelare än skeletonåkare.

Hur fungerar det egentligen att arbeta som försäljare och samtidigt spela elitbandy?

- Jag måste erkänna att jag har väl inte arbetat så mycket den senaste tiden. Jag arbetar för Intersport, och det är jag glad för. Ibland spelar vi tre matcher i veckan, då måste man välja en arbetsgivare som tycker att det är okej att man är borta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sofia Lind vinner i det långa loppet

Visste ni att Sverige har en skid-åkare som under de senaste nio åren vunnit Vasaloppet fyra gånger och dessutom kommit tvåa fyra gånger? Anledningen till att 99,9 procent svarar nej beror nog mest på att Sofia Lind, som hon heter, är kvinna.

En juste lirare i en machosport

Mikael Johansson gör sin femtonde säsong i Djurgården och är en av elitseriens mest rutinerade spelare, men också en av de 'snällaste' i den sport som den senaste tiden har fått mycket kritik för sin grabbighet.

Mohamed vill vinna över kenyanerna igen

Under OS i Aten var det många som charmades av den offensivt löpande Mustafa Mohamed från Ljungskile. I morgon planerar han att besegra sina antagonister från Kenya, då han springer Lidingöloppets tremil.

Ingen promenadseger i EM-kvalet tror Elin Ekblom

På midsommardagen spelar damlandslaget EM-kval mot Italien. En av dem som kämpar för att ta en plats i den blågula elvan är Elin Ekblom, mittfältaren från Hammarby som för snart tre år sedan var proffs i Barcelona.

© 2024 Fria.Nu