• Terra incognita (Sverige, 2013). Ett skräcklajv inspirerat av H.P. Lovecraft, producerat av Berättelsefrämjandet.
  • Landsväg (Sverige, 2014). Ett efter katastrofen-lajv producerat av Berättelsefrämjandet.
Landets Fria

Arrangörer vill stoppa övergrepp på lajv

Förra året uppdagades en rad berättelser om obehagliga situationer och rena övergrepp på lajv- och medeltidsarrangemang. Nu samarbetar arrangörer för att öka tryggheten för deltagarna framöver.

På flera internetforum för kvinnor inom lajv- och medeltidssverige började berättelserna att komma fram förra hösten. Det handlade om rasistiska tillmälen, personer som vaknat av någon annans händer på kroppen, våldtäkter och mordförsök, men också om andra situationer som deltagare upplevt som obehagliga även om de inte var brottsliga. En hel del händelser hade aldrig anmälts vare sig till polis eller arrangörer.

Många entusiaster blev bestörta, exempelvis Erik Holst från Gycklargruppen Trix.

– Många inom hobbyn blev förvånade, det var mycket mer än många av oss trodde. Jag tror att många precis som jag har sett det här som ett bra gäng där sådant här inte händer och där det är lätt att prata om frågorna.

Och han poängterar att bilden delvis stämmer.

– Jag upplever att det finns en väldigt välkommande, accepterande och schyst kultur kring lajv och medeltidsarrangemang. Men den skit vi har måste vi ta tag i.

Tillsammans med arrangörer och spelare Mimmi Melkersson och Teresa Axner arrangerade Erik Holst ett seminarium för lajv- och medeltidsarrangörer den 7–8 mars i Västerås, Arrangera tryggt. Målet var att dela erfarenheter och kunskaper, lära av expertföreläsare och formulera en handlingsplan för att öka tryggheten på evenemangen.

– Jag blev givetvis illa berörd men istället för att knyta nävarna i fickorna ville jag vända det till ett engagemang för att göra saker bättre, säger Erik Holst.

Han vill varken överdriva eller förminska problemet.

– Tiotusentals personer i Sverige håller på med lajv och medeltidsarrangemang. Samlas det flera hundra eller tusen personer finns det alltid rötägg som gör fel. Om man jämför med krogen eller valfritt sportevenemang sker det väldigt lite övertramp – men de sker, och det är väldigt allvarligt. Arrangörer behöver ta ansvar på ett tydligt sätt. Annars blir problemet större, och det får absolut inte ske.

En del entusiaster har lyft fram riskfaktorer inom hobbyn, som att många deltagare är unga, att en del kommer helt ensamma utan att känna andra på arrangemangen sedan tidigare samt att det kan finnas gruppmekanismer som gör det svårt att ta upp problem eller kritik. Erik Holst säger att den som inte har erfarenhet av hobbyn sedan tidigare bör se till att ha en kontaktperson att be om stöd om det behövs. Det finns också så kallade nybörjarvänliga lajv som ska kunna ta hand om oerfarna deltagare.

– Det finns negativt grupptryck och dålig gruppdynamik inom de flesta kulturer, även inom lajv och medeltidsevent. Vad vi behöver göra är att lyfta fram bra förebilder. Äldre som vågar prata om hur vi kommunicerar och hur vi respekterar varandra. Jäklar vad jag kommer att kämpa för att vara en av dem!

Ett visst motstånd räknar arrangörerna med att möta i det här arbetet. Inte mot själva jämställdhetstänket, utan mer för att det är obehagligt att föreställa sig att det sker övergrepp i den egna kompiskretsen.

– De flesta av oss värjer oss nog initialt mot att det ens ska behövas ett sådant här arbete men målet är ju att alla ska kunna ha en trygg miljö och ingen ska bli utsatt för övergrepp.

Att deltagarna till exempel agerar utifrån sina roller är inget försvar för kränkande beteende, poängterar Erik Holst.

– Om någon försöker att säga ”men jag spelade en orch, orcher är svin”, då säger jag som arrangör att det spelar ingen roll. Det finns aldrig några förklarande faktorer.

Föreläsare från RFSU, kvinnojourer och Facebookforumet Larp women unite (Lajvkvinnor, förena er) deltog under seminariet tillsammans med ett 30-tal arrangörer från olika delar av Sverige, olika typer av föreningar, i olika åldrar och med olika lång erfarenhet.

– Det betydde att en ung arrangör kunde fråga ”vad får jag göra om en person som har betett sig illa tidigare vill komma”. Och få svaret från mer erfarna arrangörer att ”du behöver inte ha den på ditt arrangemang”. Vi kommer mycket längre med en gemensam plan. Om någon kritiserar att vi tar i med hårdhandskarna, då kan vi luta oss mot den här gruppen med dess stora kompetens och gemensamma mål, säger Erik Holst.

Många av de stora arrangörerna deltog med någon representant, men betydligt fler organisationer kunde inte vara med. Av praktiska skäl var deltagarantalet begränsat, och dessutom var många förhindrade att närvara just de datumen. Men någon gång efter sommaren ska det bli ett nytt seminarium där erfarenheterna från årets säsong kan tas tillvara.

– Många bryr sig om frågan och på nästa seminarium kommer det att vara många fler arrangörer. Då har folk också med sig större kunskaper så att vi kan lägga diskussionerna på en högre nivå.

Seminariets arrangörer fick positiva reaktioner på initiativet och Erik Holst är nöjd med diskussionsklimatet.

– Alla som kom är väldigt drivna och ingen var rädd för att säga att en våldtäkt är en våldtäkt. Alla kunde säga att ”det här är vårt ansvar” och tala om när de brustit i sitt ansvar. Att inte skrämmas av att frågorna är obekväma och att det handlar om självkritik, det är första steget. Kontentan var att om vi hade börjat tidigare hade vi kunnat undvika många övergrepp, men nu gör vi vad vi kan.

Diskussionerna och föreläsningarna gav upphov till en stor mängd anteckningar, som nu håller på att bearbetas. Målet är att en handlingsplan ska kunna spridas innan säsongen börjar i sommar, även till de arrangörer som inte kunde vara med på seminariet.

Dessutom har seminariedeltagarna nu skapat ett kontaktnät för att kunna be varandra om råd. Och så har samtliga närvarande undertecknat ett manifest om att de tar frågorna på allvar och ska se till att göra lajv- och medeltidsvärlden mer välkomnande, accepterande och trygg.

– Vi inser givetvis att det är mycket arbete kvar att göra, och att allt vi har gjort bygger på mångas insatser tidigare, i större motvind. Men det känns bra att hjälpa till med det arbetet. Alla små ansträngningar gör skillnad i slutänden. Jag bryr mig väldigt mycket om den här kulturen och tycker att vi ska städa upp så mycket vi kan.

Medarrangörer till Arrangera tryggt var Studiefrämjandet, Sverok och Medeltidsveckan på Gotland.

Fakta: 

Tips inför arrangemang

Du som arrangör behöver:

Stödpersoner med kunskap om hur vi bemöter offer och förövare. Dessa måste vara lätta att få kontakt med.

En för alla känd plats där en kan vara ifred och vila, där stödperson finns.

Tillgänglig transport till och från området.

Tydliga regler om hur vi uppför oss och vad vi får och inte får göra.

En kontakt med brand-, polis- och sjukvårdsmyndigheter så att de vet var vi är och hur många vi är.

Extra sovplatser för den som blivit utan eller behöver en ny.

Källa: Arrangera tryggt

Läs mer

Mer om vittnesmålen från utsatta deltagare finns på www.spelkult.se/vittnesmal och om efterspelet på www.spelkult.se/efterdyningar.

Karin Edman, som startade Larp women unite, har många konkreta tips på sin blogg www.wonderkarin.blogspot.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Boostar bortglömda blueskvinnor

Among lynx lyfter fram den bortglömda rootsmusiken med hjälp av feministiska texter och satsningen Ladies got the blues.

Landets Fria

Unga ska bli mindre rädda

Barn & Ung

Många unga är rädda när de ska gå hem sent på natten. Projektet Utgång/hemgång i Östergötland vill öka tryggheten.

Landets Fria

Lajv ska bli tryggare

Sexuella övergrepp, sexism och homofobi är några av problemen som lajvare arbetar hårt för att få bukt med.

© 2024 Fria.Nu