Debatt


Hilda Bjerstedt • Palestinagruppen i Hässleholm
Skånes Fria

Palestina – ord är inte nog FN!

För ett par veckor sedan sändes ett program i radio där en ung palestinsk pojke i Gaza beskrev hur han på olika sätt försökt skapa sig ett liv. Nya krig, raserade hus, familjemedlemmar som dödats, blockaden osv, har ständigt lagt hinder i vägen. Till slut har han sagt till sin mamma att han vill ge sig av, fly till ett annat land för att rädda sitt liv och sin framtid. Mamman har gråtit varje gång och bett honom stanna, försöka se nya möjligheter.

Men nu, sa pojken, gråter hon inte längre för att jag vill ge mig av. Hon säger: Åk! Här finns ingen framtid!

Det här säger något om vad det senaste kriget och blockaden gör med människorna i Gaza.

Enligt FNs resolution 242 från år 1967 har palestinierna rätt till självstyre i Gaza, på Västbanken och i Östra Jerusalem. Denna överenskommelse kränks ständigt av Israel genom krig, olagliga bosättningar, byggandet av murar och vägspärrar så att det i praktiken blir omöjligt för palestinier att gå till jobbet och skolan, leva normala liv. Förtrycket från det militärt sett mycket starkare Israel, föder vanmakt och desperation, som uttrycks i stenkastning, granatbeskjutningar och självmordsattacker.

Vad kan vi göra?

Vår nya regering har sagt att den inom kort kommer att erkänna Palestina! Det är ett mycket viktigt ställningstagande och ett stort stöd för att återupprätta palestiniernas, och även israeliska folkets hopp om en framtid i fred och frihet.

Det ger också kraft åt BDS-rörelsen - Bojkott, Desinvestering och Sanktioner. Vi kan välja att inte köpa produkter som tillverkats av Israel. Dessa varor har streckkod som börjar på 729. Bojkott var en fredlig, framgångsrik metod som hjälpte till att få bort apartheid i Sydafrika!

Företag, banker och institutioner kan dra tillbaka investeringar som stöder den israeliska ockupationspolitiken.

FN, som har utropat 2014 till ett år för solidaritet med Palestinas folk, bör visa mer handlingskraft och utöva starkare påtryckningar mot Israel.

Den 24-e oktober är det FN-dagen. I nordöstra Skåne firas den i år i Degeberga.

Världsopinionen är en mäktig kraft och vi är alla en del av den!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu