Debatt


Jonas Paulsson
Fria Tidningen

Kraftfull skattepolitik för folkhälsan räddar välfärden

Det behövs en genomtänkt skattepolitik som främjar en hälsosam livsstil för att rädda välfärden, skriver Jonas Paulsson, partiledare för Djurens parti.

Den gemensamt finansierade välfärden är hotad. När de många fyrtiotalisterna blir äldre och sjukare och allt färre ska försörja allt fler kommer inte resurserna att räcka till.

Vi behöver en genomtänkt politisk strategi för att lösa många samhällsproblem som de gamla särintressepartierna inte längre klarar av.

Djurens parti vill finansiera och rädda den gemensamma välfärden genom att värna folkhälsan med en skatteväxling och genom att skära i de samhällsskadliga jordbrukssubventionerna.

Varje arbetsdag får i snitt 25 svenskar tarmcancer vilket är betydligt fler än det borde vara. Men ingen svensk riksdagspolitiker vågar säga att det är ett strukturellt politiskt problem som ytterst handlar om frånvaron av en genomtänkt skattepolitik som systematiskt främjar en hälsosam livsstil.

Paradoxalt nog är alla partier upptagna med att skjuta till mer pengar till sjukvården medan man likgiltigt betraktar den försämrade folkhälsan på en rad nyckelområden som kondition och vikt. Det är en enögd politik som på sikt undergräver vår gemensamt finansierade välfärd.

Ohälsan och felaktigt använda skattemedel stjäl resurser från skolan och vården samt underblåser arbetslösheten. Det är allvarligt eftersom det innebär ytterligare försämringar för samhällets svagaste.

Djurens parti vill att de riktigt stora hälsobovarna som socker, kött och animaliskt mättat fett beskattas rejält. Det stärker folkhälsan samtidigt som inkomsterna kan användas till sänkta inkomstskatter och framförallt till fler anställda i vården.

EU:s jordbrukssubventioner, som möjliggör köttindustrin, kostar de europeiska skattebetalarna 800 miljarder kronor årligen.

Skattebetalarna bör kunna förvänta sig att våra gemensamma resurser går till att finansiera välfärdens kärna, nämligen vård, skola och omsorg. Inte till att år efter år hålla en samhällsskadlig djurindustri under armarna.

Djurens parti verkar för allmänintresset där såväl djuren, sjukvården, miljön och arbetsmarknadspolitiken inräknas.  Allmänintresset ska främst gynnas genom en skatteväxling från inkomster till skadlig konsumtion och avskaffande av subventioner, utan att det totala skattetrycket ändras.

Bara genom den skatteväxlingspolitikens inneboende strukturella goda ordning av de offentliga finanserna kan välfärdssamhället långsiktigt skyddas och visionen om en välmående planet stegvis förverkligas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu