Debatt


Miljö

  • Klimatavtalet i Paris förutsätter en global vegonorm om 1,5-gradersmålet ska kunna förverkligas, skriver Jonas Paulsson.
Göteborgs Fria

”Sluta äta kött för att rädda planeten”

Det är dags att införa köttskatt och använda inkomsterna till att minska skattetrycket på klimatsmart växtbaserad föda, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

Klimatavtalet i Paris skickar en tydlig signal till världens länder att resolut påskynda energianpassningen till absolut fossilfrihet. Men enligt FN:s klimatpanel måste de globala utsläppen av växthusgaser vara näranoll senast 2050 för att vi ska kunna realisera 1,5-gradersmålet.

Fossilfriheten måste alltså kompletteras med en global vegonorm.

Sluta äta kött för att rädda planeten, sa Arnold Schwarzenegger, under sitt tal på klimattoppmötet. Det är verkligen ingen utopi. I Indien lever 400 miljoner människor som vegetarianer och många av dem tillhör de rikaste kasterna. Det bevisar att det är möjligt att etablera en vegonorm även i samhällsgrupper som har råd att äta kött.

Enligt en rapport från Chatham House ”Changing Climate, Changing Diets”, som släpptes just innan klimattoppmötet, står livsmedels-systemet för upp till 30 procent av växthusgasutsläppen på vårt klot orsakade av människor. Och animalier är livsmedelssektorns stora klimatbov.

Chatham House uppmanar världens regeringar att införa köttskatt och använda inkomsterna till att minska skattetrycket på klimat-smart växtbaserad föda. Det måste nu regeringen Löfven ta till sig eftersom klimatavtalet i Paris förutsätter en global vegonorm om 1,5-gradersmålet ska kunna förverkligas.

Köttfri måndag

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Rädda världen med vegomat

Det är lätt att känna sig maktlös när man ser det långsamma arbetet med ett nytt klimatavtal. Men för den enskilde individen finns det en rad bra och enkla saker att göra. En köttfri dag i veckan till exempel. Det skriver Jonas Paulsson, som är talesperson för Klimataktion.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu