”Det kommer att kastas i papperskorgen”

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Omodernt och otidsenligt, är oppositionens omdöme om regeringens gymnasiereform. De rödgröna lovar att skrota om inte hela så större delen av förslaget vid en valseger 2010. Även Lärarförbundet är kritiskt.

Inrikes

Förslaget om utökad lärlingsutbildning, som fanns med redan i oppositionens förslag till gymnasiereform under förra mandatperioden, välkomnas. I övrigt får regeringens förslag betyget icke godkänt. Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Rossana Dinamarca varnar för inlåsning och fler avhopp.
– Det här kommer att låsa in eleverna i olika fack, säger hon. Det kommer att vara omöjligt att hoppa ifrån till ett yrkesförberedande program till ett högskoleförberedande eftersom det ställs olika krav på de olika inriktningarna. Vi vill istället att man breddar ingångarna och ger eleverna större möjligheter att välja, det är orimligt att man ska tvingas göra så livsavgörande val som det här kommer att bli vid 15-års ålder.
Också Socialdemokraterna menar att mindre gymnasiegemensamma ämnen på yrkesförberedande linjer är en farlig väg att gå.
– Man skär ner så pass mycket på kunskapskraven i det här förslaget, säger skolpolitiska talespersonen Marie Granlund. Vi tror att allmän behörighet är ett minimikrav på arbetsmarknaden i dag.

Miljöpartiets skolpolitiske talesperson Mats Pertoft menar att Jan Björklund (fp) ”svamlar” när han talar om att skolorna anordnar lätta kurser för att locka elever, och att kvaliteten ska höjas genom minskad valfrihet.
– Han har ju inte fattat hur en skola ser ut i dag. Det är det som är så bedrövligt, att vi har en så inkompetent minister. Vi har inget emot att man kvalitetssäkrar utbildningen, men idén är också att eleverna ska bli motiverade att plugga. Om de går kurser de tycker är roliga smittar det också av sig på de andra ämnena som är tyngre.

Även Lärarförbundet är kritiskt till att regeringen sänker kunskapskraven i gymnasiegemensamma ämnen på de yrkesförberedande utbildningarna. Något som, när dessa inte längre ger högskolebehörighet, riskerar att leda till inlåsningseffekter och försvåra vidareutbildning.
– I dag är ju omvårdnadsprogrammet rekryteringsunderlaget för sjuksköterskor och lärare, men nu gör man det svårare för eleverna. De får en väldigt tuff resa för att gå vidare till högre utbildning, säger ordföranden Eva-Lis Sirén.

Vilka delar av regeringens förslag som faktiskt blir verklighet är dock beroende av valutgången 2010. Miljöpartiet och socialdemokraterna öppnar för att riva upp stora avsnitt. Vänsterpartiet går längre än så.
– Det kommer att kastas i papperskorgen, säger Rossana Dinamarca.

Fakta: 

Läs mer:
<a href=" /artikel/79370">Hårdare krav och mindre valfrihet i nytt gymnasium</a>

Fria.Nu