Belägrat Nato firar 60

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Utrikes

Förra gången han besökte Tyskland togs han emot som en rockstjärna av jublande folkmassor. När Barack Obama nu kommer till Europa för Nato-toppmötet på den fransk-tyska gränsen blir mottagandet ett annat. Inför alliansens 60-årsdag har franska Strasbourg och tyska Baden Baden och Kehl förvandlats till veritabla fästningar.

Frankrikes inrikesminister Michele Alliot-Marie har beskrivit säkerhetsinsatsen under toppmötet som den största i Frankrike på åratal. Enligt Alliot-Marie finns risk för våldsamma protester eller terrordåd i samband med mötet, och USA:s ambassad har varnat medborgare från att vistas i området under helgen.

Den totala kostnaden för insatsen har beräknats till nästan en miljard svenska kronor. 25 000 franska och tyska poliser har kallats in, över 3 000 kameror övervakar hela staden, och tyskt stridsflyg kommer att patrullera luftrummet. För att garantera säkerheten inför en välkomstceremoni på den fransk-tyska gränsen på lördagsmorgonen kommer närliggande flygplatser och motorvägar stängas ned. 700 invånare i den tyska staden Kehl har uppmanats att hålla sig borta från fönster och balkonger och får bara lämna sina hus i sällskap med polis.

Demonstrationsrutten för lördagens stora protest har kortats ned på grund av ospecificerade ”hot mot den allmänna säkerheten.” Polisen har också utfärdat restriktioner på hur demonstranterna får bete sig. Bland annat får de inte springa, hoppa eller bära vattenpistoler. En grupp som planerade att klä ut sig till clowner fick veta att de i så fall skulle behandlas som ”farliga individer,” enligt Rainer Braun från den tyska sektionen av Lawyers Against Nuclear Arms.

Braun insisterar på att demonstrationerna ska bli fredliga, och beskriver polisens åtgärder som oberättigade och del av en ”skrämseltaktik.”

– Polisens restriktioner är rena trakasserier. Demonstrationsfriheten är en grundläggande rättighet, säger han till nyhetsbyrån UPI.

Enligt Monty Schaedel från tyska fredsgruppen DFG har polisen flera gånger avvisat erbjudanden om dialog med ledande aktivister.

Schael säger att protesterna riktas mot Natos ”krigspolitik,” och anklagar organisationen för att ”exportera våld” världen över för politiska syften.

– Det här handlar om att hitta alternativ till Nato, som måste upplösas.

Hundratals organisationer från 35 länder, från USA till Afghanistan, står bakom helgens protester. I ett uttalande på No-to-nato.org skriver de att ”Nato blivit ett allt större hinder för att uppnå världsfred.” Alliansen beskrivs som ”ett redskap för USA-ledd våldsanvändning med militärbaser på alla kontinenter, som kringgår FN och internationella rätt och accelererar militariseringen och de militära utgifterna.” Organisatörerna ”avfärdar militära svar på globala och regionala kriser” och avslutar med en uppmaning till att ”demokratisera och demilitarisera de mellanfolkliga relationerna och skapa nya former av fredligt samarbeta för att bygga en säkrare och rättvisare värld.”

Vid sidan av lördagens internationella demonstration planerades också flera civila olydnadsaktioner under helgen. Under parollen ”Block Nato” planerar en rad grupper att störa toppmötet genom att blockera anslutande vägar på lördagsmorgonen. I ett uttalande på sin hemsida skriver nätverket att Nato är en krigsallians utan legimitet och att civil olydnad under toppmötet därför är ”nödvändig och berättigad.”

I vilken utsträckning toppmötets deltagare kommer att märka av protesterna är osäkert. Men oavsett vilket har de sina egna problem att brottas med. Framförallt gäller det kriget i Afghanistan, där läget beskrivs i allt mer pessimistiska tongångar. Trots att Nato-befälhavare begärde 4 000 extra soldater till södra Afghanistan redan för flera månader sedan, har hittills inget medlemsland varit redo att ställa upp.

Fakta: 

• Natos 28 medlemsstater samlas under helgen i Strasbourg och Baden Baden för att fira 60-årsdagen av organisationens bildande.

• På mötets agenda står bland annat Natos relationer till Ryssland och alliansens fortsatte expansion österut. Strax före mötet blev Kroatien och Albanien Natos nyaste medlemmar.

• Nato ska också utse en ny generalsekreterare. En av kandidaterna är Danmarks premiärminister Anders Fogh Rasmussen. Han har dock mött motstånd från bland annat Turkiet som menar att hans hanterande av krisen kring Muhamedkarikatyrerna år 2006 kan skada Natos relationer till den muslimska världen.

• Den viktigaste frågan under toppmötet är kriget i Afghanistan. USA:s president Barack Obama väntas pressa andra medlemsstater att skicka fler trupper till landet.

Fria.Nu