Slagfärdig samhällskritik i små tarvliga historier

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Det är inte svårt att hitta samhällskritiska knockar i Jonas Ulfvarsons novellsamling Hålet och Andra Små Tarvliga Historier. Det är en mörk och dyster verklighet som målas upp där författaren förfärar, äcklar och förfärar igen.

Kultur

I gränslandet mellan fantasi och verklighet skildras missbrukare, hemlösa och andra utstötta samhällsgrupper. Vi får följa Kuk-Jenny och Fitt-Bengt när de planerar att göra sig av med kapitalister i Vi hade helt enkelt fått nog. Och i Linas Lott får Lina, som har problem med socialen, en obehaglig överraskning när hon ska hämta ut sin lottvinst som äntligen skulle få ordning på hennes trasiga liv.

Kort sagt, det är ingen vacker värld Jonas Ulfvarson har valt att skildra. Maktmissbruk, hemlöshet och förtvivlan fläker upp sina fula trynen i en mörk och brutal verklighet och lämnar läsaren med bister en eftersmak av obehag. Ibland blir novellerna på gränsen till ansträngande. Det blir helt enkelt för tragiskt.

Men när man väl tar sig förbi den gnagande känslan av obehag så är Hålet på många sätt underhållande. För det finns samtidigt en svart humor mitt bland allt elände och ibland går det till och med att le åt misären. Så visst finns det finns galna partier som funkar. Som i Dagen då penisen tog över där läsaren får följa en onykter snopp (ja, du läste rätt) som bryter upp från sin förtvivlade ägare för att ge sig ut på egna äventyr.

Verklighetsflykten blir dock stundtals lite väl långt dragen och ibland är texterna till och med det svåra att förstå. Berättandet hamnar för långt ut i fantasins periferi, vilket blir på bekostnad av den träffande samhällskritiken som försvinner bland all galenskap.

Men det finns nog en hel del att vänta av Jonas Ulfvarson i framtiden. Han har ett träffande språk och med hjälp av levande beskrivningar av både personer och miljöer håller han liv i sitt berättande, även genom de tyngre partierna. Han låter mjället yra på ruskande huvuden och går det nästan att känna den söta lukten från missbrukarnas haschpipor strömma upp ur boksidorna.

Ibland skymtar även en svensk version av Stephen King fram mellan raderna där Jonas Ulfvarson hittat det surrealistiska och overkliga mitt i den grå vardagen. Och han vandrar hela tiden på gränsen till galenskapen och det vansinniga. Det är när han ramlar över den hårfina gränsen som boken tappar något i tempo. Det är då den träffande samhällskritiken försvinner och det obegripliga tar överhanden. Samtidigt känns det som om det är fullt avsiktligt och att Jonas Ulfvarson medvetet leker kurragömma med läsarens förstånd. Now you understand me, now you don"t. Now you understand me...

I slutändan är det dock det råa verklighetsskildrandet som funkar bäst i Hålet. I novellen Vi hade helt enkelt fått nog finns ett lysande stycke där några arbetslösa missbrukare röker på samtidigt som de filosoferar om maktförhållanden, determinism och autonomi. Klockrena kontraster och träffande samhällskritik.

Hålet och Andra Små Tarvliga Historier är Jonas Ulfvarsons skönlitterära debut och den bådar gott inför framtida böcker. Det är en annorlunda och underhållande novellsamling och samtidigt en samhällskritisk kulspruta, som respektlöst tar sig an orättvisor och utanförskap. Men vilken del i boken som ger störst behållning är nog lika individuellt som huruvida man gillar att läsa om snoppar på rymmen.

Fakta: 

Hålet och Andra Små Tarvliga Historier
Av: Jonas Ulfvarson

ISBN: 91-631-4759-9

Göteborgs Fria