Matilda Jelse och Lydia Sjöberg vill med föreställningen Skamvrål synliggöra, dissekera och övervinna skammen i allas våra liv.

Fringe ger fart åt kulturlivet

Publicerad:

Fyra festliga festivaldagar. Det är återigen dags för Fringe Festival. "Vi hade så många som ville delta i årets festival att vi fick lotta fram deltagande artister", säger festivalarrangören Isabel Lagos.

Kultur

Sedan i våras huserar Fringe Festival på Gathenhielmska reservatet. I denna anrika kulturmiljö sitter Isabel Lagos och Malin Johansson och försöker få styr på det omfattande festivalprogrammet.

– Vårt största problem har varit att det var så många som ville medverka i år. Vi fick in över 500 ansökningar från 82 olika länder vilket gjorde att vi till slut fick avgöra genom lottdragning, säger Isabel Lagos.

Festivalen i Göteborg är en av 200 Fringefestivaler runt om i världen. Alla har sitt ursprung i Edinburgh Fringe Festival som funnits sedan 1947 och som i dag är en av världens största teaterfestivaler.

Isabel Lagos har egna erfarenheter som producent från Fringe i Edinburgh. Hon ser festivalen här som ett sätt att skapa nya kontaktytor mellan lokala och internationella artister, en annan tanke är att skapa en större delaktighet i kulturlivet.

– Programmet är otroligt brett och omfattar teater, dans, performance, musik och konst. Det finns möjlighet att se artister och konstnärer som är i sin början av sin karriär medan andra deltagare är etablerade. Vi har även ambitioner att etablera nya spelplatser. En av de femton spelplatserna är Sjöfartsmuseet där jag tror att vi kan skapa nya kontaktytor, säger hon.

Närmast väntar invigningen på fredag kväll då Gathenhielmska huset på Stigbergstorget kommer att stå i centrum.

– Huset kommer öppna upp under Fringe då vi även har en dansföreställning där i hallen. Till invigningen är det fasaden som kommer att stå i fokus som en del i det platsspecifika ljud- och ljusverket Melting structure. Huset kommer att ljussättas inifrån för att skapa effekten av ett fruset vattenfall, kanske som symbol för husets nuvarande roll i stadsmiljön, säger Isabel Lagos.

Festivalyra kommer att råda i fyra dagar. Nästa år är en tanke att låta Fringe ta än större del i kulturlivet.

– Vi vill skapa ett större samarbete som sträcker sig utanför en festivalvecka. Vi funderar därför på att ta bort ordet festival och mer fokusera på att fördjupa samarbetet med det alternativa kulturlivet, säger Isabel, som även har förhoppningar på det nylanserade Nordic Fringe Network, vilket är ett samarbete mellan festivalerna i Göteborg, Stockholm, Bergen och Reykjavik.

Teater Trixter är en av stadens frigrupper som upplåter sin scen till Fringe. Där kommer föreställningen Ass Kombat visas.

– En rolig, viktig och konstnärlig upplevelse där rätten till den egna kroppen står i fokus, säger Isabel Lagos.

Med målsättningen att göra gränsöverskridande och normkritisk scenkonst känns den lokala frigruppen Teater Gapet som en naturlig del av Fringe.

– Det är en fantastisk festival som känns väldigt inkluderande, säger Matilda Jelse, som tillsammans med Lydia Sjöberg utgör Teater Gapet.

Föreställningen Skamvrål part 2 kommer att visas på Sjöfartsmuseet och Matilda Jelse ser där en möjlighet för dem att nå ut till en ny publik.

– Jag gillar att det är en plats som normalt inte är förknippad med teater, vilket kan öppna upp för personer som inte är bekväma med att gå in i ett stängt teaterrum. Vi kan även nå museets besökare som kan bli intresserade av föreställning. Det är också roligt för oss att anpassa föreställningen till en för oss helt nytt spelrum, säger Matilda Jelse.

Fakta: 

Gothenburg Fringe Festival

Vad: Scenkonstfestival innehållande 200 artister från totalt 25 olika länder. Festivalen är uppdelad på 15 spelplatser runt om i staden.

När: 1-4 september

Mer info: www.gothenburgfringefestival.com [1]

Göteborgs Fria