Göteborgs Fria

Rättegång mot asylaktivister

I måndags hölls en rättegång mot de aktivister som försökte stoppa en avvisning i mars. José Altamirano, en av de åtalade, säger att han kommer fortsätta att kämpa mot tvångsdeportationer. 

Rättegången inleddes klockan 13 i Göteborgs tingsrätt. Men redan halv tolv samlades ett 60-tal personer i Brunnsparken där en av de åtalade höll ett tal om blockaden och knöt ihop polisens agerande med den svenska migrationspolitiken. Därefter gick de till tingsrätten där det blev fler tal innan de 13 åtalade gick in i rättssalen. José Altamirano var med och filmade händelseförloppet under blockaden. 

– Polisen som vittnade ljög flera gånger, till exempel påstod han att alla de åtalade deltog i blockaden, men det stämmer inte eftersom jag stod och filmade till exempel. 

José Altamiranos film visar att polisen använde sig av övervåld under blockaden, bland annat blev flera aktivister slagna med batonger och en person blev pepparsprejad i ansiktet. Under rättegången visade polisen också en egen 20 sekunder lång film från blockaden. Men enligt José Altamirano kunde man på den filmen inte se hur långt ifrån själva blockaden den polis som gav order om att demonstranterna skulle skingra sig befann sig. 

– Han skrek det från 30 meters avstånd vilket gjorde att många inte hörde det. Och vissa kunde inte röra sig eftersom de låg nertryckta mot marken. 

José Altamirano berättar också att den man som skulle ha utvisats till Serbien tack vare blockaden fick stanna i Sverige och att hans liv i dag ser mycket bättre ut. José Altamirano säger också att rättegången inte har avskräckt honom från att delta i fler aktioner.

– Det här har eldat på mig. Jag kände väldigt starkt under hela rättegången att polisen inte hade någonting att komma med. Jag vill också uppmana alla som kan att delta. Man kämpar får något bra. Människor som kunde ha dött har i dag fått ett mycket bättre liv tillsammans med sina familjer. 

Tingsrättens beslut i ärendet väntas komma den 12 september.   

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sämre jämställdhet i spåren av eurokrisen

Jämställdheten i Europa har fått ett bakslag de senaste åren på grund av skuldkrisen, menar ett flertal forskare. Bland annat har nedskärningarna i den offentliga sektorn slagit hårdare mot kvinnor och i flera länder ökar mäns våld mot kvinnor i hemmet.

Fria Tidningen

Här säljs de hotade fiskarterna

Mat&Miljö

Rödtunga, hälleflundra och marulk är bara tre exempel på de djuphavs¿fiskar som anses vara hotade. Och en granskning som GFT har gjort visar att det snarare är regel än undantag att fiskar som dessa säljs, främst av fristående fiskhandlare men också av de stora livsmedelskedjorna.

Göteborgs Fria

Arbetsvillkor på Langley fortfarande under all kritik

Göteborgsföretaget Langley fortsätter att utnyttja ungdomar som jobbar på deras hotell på Korsika. Obetald övertid och en undermålig arbetsmiljö hör fortfarande till vanligheterna, det menar en före detta anställd.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu