Protester under Obamas Sverigebesök | Göteborgs Fria
Fria Tidningen

Protester under Obamas Sverigebesök

När Barack Obama kommer till Sverige samlas en rad organisationer för att protestera mot olika delar av USA:s utrikespolitik. Till dem hör Jemenitiska Salongen i Stockholm, som vill uppmärksamma det fjärrstyrda bombkriget mot Jemen.

På några få år har världen vant sig vid att höra om USA:s attacker med obemannade flygplan i länder som Pakistan, Somalia och Jemen. Begreppet ”drönare” har blivit en del av krigets vokabulär. Men bortom science fiction-skimret finns en blodig verklighet, som jemenitiska aktivister bosatta i Sverige vill uppmärksamma i samband med Barack Obamas besök i Stockholm nästa vecka.

– USA:s drönarkrig i Jemen är inte bara en allvarlig kränkning av ett lands självständighet, det är kontraproduktivt och dödar många civila. Barn har dödats, kvinnor har dödats, till och med en 8-årig amerikansk medborgare har dödats, säger Hana al-Khamri, en av grundarna till Jemenitiska Salongen i Stockholm.

Snarare än att bekämpa terrorism bidrar USA:s drönarattacker till att radikalisera ett helt samhälle och skapa nya rekryter för extrema grupper, menar Hana al-Khamri.

– Mediernas rapportering kring drönarkriget bygger helt och hållet på Vita Husets världsbild och terminologi. Man skriver ”misstänkta terrorister” om människor som man inte vet något om. Bybor som inte ens vet var USA ligger på en karta dödas utan förvarning, och blir kallade terrorister av experter här i Sverige. Och även om måltavlorna skulle vara terrorister så får folket i Jemen aldrig veta vilka de är eller vad de gjort, och ingen möjlighet att ställa dem inför rätta, säger hon.

Hon pekar på Sveriges roll i den globala vapenindustrin som en viktig orsak till att uppmärksamma drönarkriget under Obamas besök.

– Vi är oroliga för att Sverige också kommer att bidra till utveckling av drönare, som är en växande industri. Vi vill uppmana det svenska folket att vara vaksamma och granska sin egen regering, att sätta sig in i vad samtalen med Obama faktiskt leder till, om det handlar om att fördjupa Sveriges inblandning i USA:s krigföring eller stärka det militära samarbetet.

Fakta: 

Demo under Obamas besök:

Nystartade 4 september-nätverket anordnar en stor demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm, nästa onsdag. På nätverkets Facebook-sida står det att de demonstrerar mot massövervakning, USA:s krigspolitik och Nato-samarbete. Ett flertal organisationer och partier ingår i 4 september-nätverket, däribland Jemenitiska Salongen.

Rekommenderade artiklar

Besparingar bara början

Svåra prioriteringar väntar i stadsdelarna när nya besparingar ska göras nästa år. Men först om ett par år slår lågkonjunkturen på allvar mot kommunernas ekonomi, och Göteborg måste spara oavsett krisen.

© 2021 Göteborgs Fria