”Prata om förtryck – inte kläder” | Göteborgs Fria
  • Bilan Osman är en av initiativtagarna till Hijabuppropet.
Göteborgs Fria

”Prata om förtryck – inte kläder”

Uppmärksamhet i medier världen över, möte med justitieministern och dödshot från meningsmotståndare. Det har varit en intensiv vecka för Bilan Osman, en av företrädarna för Hijabuppropet.

– Det har hänt rätt mycket. Framförallt har en viktig diskussion kommit till ytan om muslimska kvinnors vardag. Det är problem som inte beskrivits så mycket i media. Ingen av oss hade räknat med så stor uppmärksamhet, men nöjda blir vi först när vi ser resultat, sammanfattar frilansskribenten Bilan Osman veckan som gått sedan Hijabuppropets start.

Förra veckan träffade initiativtagarna justitieminister Beatrice Ask (M) och ställde krav på att det tillsätts en kommission som kartlägger förekomsten av hatbrott. Bilan Osman är själv muslim och har erfarenhet av utsattheten.

– Jag tror alla som inte tillhör normen vet hur det är att vara utsatt. Det är allt från att folk skriker ”neger” på stan till att bli diskriminerad på arbetsmarknaden. Rasism är en del av det svenska samhället.

Efter Hijabuppropet har hon också utsatts för hot, men säger att hon är van på grund av sitt tidigare antirasistiska engagemang.

– En del skriver ”du borde inte leva”. Mest har jag fått kommentarer över nätet, men vissa har ringt hem eller till mobilen, det tar jag mer på allvar, det är obehaligt.

Men någon polisanmälan har hon inte gjort.

– Jag har inte orkat, det känns inte som att det leder någonstans. Men jag hoppas att Hijabuppropet gör att anmälningar tas på allvar så fler känner att det är någon idé att anmäla.

Under veckan har debattörerna fått skarp kritik, bland annat av personer som menar att slöjan är en symbol för förtryck. Bilan Osman påpekar att uppropet handlar om kvinnors fria val.

– Det är lika mycket förtryck att tvinga på någon en slöja, som det är förtryck att tvinga av någon den. Debatten måste handla om förtryck – inte om kläder.

Fakta: 

Så började Hijabuppropet

I Aftonbladet den 18 augusti krävde fem debattörer en statlig utredning om hatbrott. Bakgrunden är att en gravid kvinna, som bar hijab, misshandlats i Farsta.

Debattörerna uppmanade allmänheten att beslöja sig den 19 augusti i solidaritet. Uppropet fick stor spridning, på internet och i internationella medier som al-Jazeera och BBC.

Läs även:

Judar och muslimer i Göteborg vittnar om trakasserier. Brottsförebyggande rådet hoppas fler anmäler hatbrotten efter Hijabuppropet.

 

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2021 Göteborgs Fria