Konkurrens pressar textilarbetares löner | Göteborgs Fria
  • Fattiga textilarbetares löner har inte förbättrats de senaste tio åren, snarare tvärtom, enligt en ny undersökning.
Fria Tidningen

Konkurrens pressar textilarbetares löner

Trots boomande textilindustrier i många fattiga länder tjänar de som arbetar i sektorn, ofta under usla förhållanden, mindre idag än för tio år sedan.

Växande efterfrågan från stora västerändska klädmärken har inte bidragit till bättre förhållanden för de som arbetar i textilsektorn i fattiga länder. Tvärtom har perioden präglats av en stenhård kapplöpning mot botten, där länder konkurrerar om investeringar genom att erbjuda sämre villkor. Det visar en omfattande undersökning gjord av den amerikanska organisationen Worker Rights Consortium, WRC.

– I själva verket är lönerna lägre nu än för tio år sedan i de flesta av de här länderna. Även om arbete i textilindustrin ger bättre löner än den informella sektorn eller jordbruket så ger det bara en bråkdel av en lön som det går att leva på, säger WRC:s vicedirektör Ben Hensler till den kanadensiska tidningen Toronto Star.

Enligt rapporten motsvarar snittlönen i 15 ledande exportländer mindre än 40 procent av vad en familj behöver för att överleva. I Bangladesh, vars textilindustri uppmärksammades efter att 1129 arbetare dödades i ett fabriksras i april, är motsvarande siffra endast 14 procent. Och trots snabb tillväxt har reallönerna i textilsektorn sjunkit med 2,3 procent de senaste tio åren.

Efter en omfattande internationell kampanj skrev flera kända klädföretag i maj på ett avtal om stärkt brand- och byggnadssäkerhet med lokala fackföreningar i Bangladesh. Samtidigt lovade regeringen att genomföra reformer som höjd minimilön och stärkta fackliga rättigheter. Men den nya arbetsrättsliga lagstiftning som till slut antogs av parlamentet i förra veckan möttes genast av hård kritik.

Den fackliga konfederationen ITUC menar att regeringen i Bangladesh har svikit de flesta av sina löften till landets textilarbetare.

Bland annat är hundratusentals arbetare i särskilda "exportprocesszoner" fortfarande förbjudna att bilda fackföreningar. På andra håll har arbetarna visserligen fått rätt att organisera sig, men det krävs fortfarande underskrifter från 30 procent av de anställda på en fabrik för att få bilda en fackförening – namn som enligt fackliga aktivister ofta förs vidare till arbetsgivarna av korrupta tjänstemän, med olika former av repressalier som följd.

– Det verkar som att fabriksägarna återigen triumferat över sina anställda genom lobbying och sin egen politiska makt som medlemmar av parlamentet, säger ITUCs generalsekreterare Sharan Burrow i en kommentar.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria