Samåkning – billigt och roligt resande | Göteborgs Fria
  • Att samåka på resan är både trevligt och billigare.
Göteborgs Fria

Samåkning – billigt och roligt resande

Genom att samåka blir resan både billigare, roligare och miljövänligare.

Samåkning kan man givetvis styra upp själv genom att fråga bekanta om man får åka med. Men för större utbud av resmål finns det flera sajter på internet där skjutsare och passagerare kan hitta varandra. Danielle Bågenholm är en av dem som hittat skjuts genom Facebook-gruppen Skjutsgruppen, där personer skriver information om de ska köra eller vill resa någonstans och vilka datum och tider.

– Jag tycker framförallt att det är så roligt att möta nya människor som man inte känner.

Bra att tänka på om man söker skjuts är att berätta om man kan betala bensinpengar, om man kan hjälpa till att köra eller bjuda på fika, säger Danielle Bågenholm.

Som trygghetsåtgärder är det viktigt att lyssna på din magkänsla och säga nej om det inte känns tryggt. Samåk till exempel med kvinnor om det känns tryggare.

Du kan skriva ner eller fota registreringsnumret och sms:a det till en kompis och ta med dig överfallslarm och laglig självförsvarssprej.

Här kan du hitta samåkning:

Skjutsgruppen

Facebook: Skjutsgruppen Twitter: #skjutsgruppen

Skriver från och till var du vill åka, datum och om du söker eller erbjuder skjuts. Samåk bara om du känner dig trygg!

Det finns också en lokal skjutsgrupp för Göteborg där samåkande, samflyttande och pendlande inom Göteborg samordnas: "Skjutsgruppen Göteborg – samåkning inom Göteborg"

www.samakning.se

Här kan du lägga upp en resa du önskar eller kontakta de som lagt upp resor. Många tar dock över 100 kronor för en resa, men det går att hitta billigare.

Du som har en bil kan få in pengar för resan genom att erbjuda en plats till en medresenär.

www.bilplats.se

Samåkning inom Sverige. En av få sidor som inte kräver inloggning.

www.roadsharing.com

Internationell sajt där du kan hitta personer att samåka med över hela Europa, du kan lätt se vilka resor som erbjuds, vilka resor som söks, vilka som är gratis och vilka som vill ha bensinpengar.

www.carpooling.co.uk

Internationell sajt med resor mellan och inom europeiska länder.

Gratisbil

Ett annat sätt att resa gratis är att hjälpa hyrbildsföretaget Hertz att transportera bilar mellan olika hyrbilskontor. På hemsidan ser du mellan vilka orter och vilka dagar som bilar behöver transporteras. Det innebär att Hertz slipper betala för att transportera bilen och att du får resa gratis.

Mer information: www.hertzfreerider.se

Fakta: 

Verktygslådan – Din anti-konsumtionsguide

Semestra med Verktygslådan – en serie i fyra delar om hur du semestrar under hundralappen

Del 1: Tips inför cykelsemestern

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tips inför cykelsemestern

Verktygslådan

Vill du resa på ett billigt, miljövänligt och hälsosamt sätt? Då är cykelsemestern ett tips. Vi guidar dig till en lyckad resa.

Dela på dagarna och tjäna pengar

Verktygslådan

I Göteborg tas endast 24 procent av föräldradagarna ut av män. En vanlig orsak till att heterosexuella föräldrapar väljer att mamman ska vara föräldraledig mest är att pappan har högre lön. Men GFT visar hur föräldrar kan maximera sin inkomst genom att dela mer lika.

© 2021 Göteborgs Fria